Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Lielbritānijas policija piektdien paziņojusi, ka mājā, kurā mitis viens no britiem, kas pagājušajā mēnesī tika nogādāti slimnīcā ar smagas saindēšanās simptomiem, atradusi "mazu pudelīti" ar Padomju Savienībā ražoto nervus paralizējošo vielu "Novičok".

"Trešdien, 11. jūlijā, kratīšanas laikā Čārlija Roulija mājā Eimesberi tika atrasta maza pudelīte," teikts policijas izplatītajā paziņojumā. "Zinātnieki tagad mums apstiprinājuši, ka pudelītē esošā viela ir "Novičok"."

Jau vēstīts, ka 30. jūnijā Lielbritānijā savās mājās Eimesberi, kas atrodas desmit kilometru attālumā no Solsberi, bezsamaņā tika atrasti divi Lielbritānijas pilsoņi – 45 gadus vecs vīrietis Čārlijs Roulijs un 44 gadus veca sieviete Dona Stērdžesa. Sieviete vēlāk slimnīcā nomira. Policija uzskata, ka viņi saindējās ar "Novičok", ar kuru Solsberi martā tika saindēti bijušais Krievijas dubultaģents Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija.

Taču zinātnieki vēl nav noskaidrojuši, vai abos gadījumos "Novičok" nācis no viena un tā paša avota, proti, Roulija mājā atrastās pudelītes. Policija norādīja, ka vēl jānoskaidro, no kurienes pudelīte nāca un kā tā nokļuva Roulija mājā.

Lielbritānijas policijas komisāra asistents Neils Basu norādīja, ka pudelītes atrašana "ir nozīmīga un pozitīva notikumu attīstība". "Tomēr mēs nevaram garantēt, ka viela vēl kaut kur nav palikusi," sacīja Basu, piebilstot, ka Roulija māja un citas izmeklēšanas vietas vēl labu laiku paliks norobežotas.

Policijas preses pārstāvis atklāja, ka izmeklētāji ir runājuši ar Rouliju un iztaujās viņu vēlreiz, lai noskaidrotu, kā viņš un Stērdžesa saindējās ar "Novičok". Nākamnedēļ Lielbritānijā ieradīsies Starptautiskās Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) eksperti, lai neatkarīgi apstiprinātu, ka Stērdžesa mirusi no saindēšanās ar "Novičok".



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!