Ja par astoņdesmito gadu seksapīlās popzvaigznes tēlu bija atbildīga Madonna, tad krietni vien feministiskāku popdziedātājas tēlu, tiesa, atšķaidot to ar garīgu meklējumu un jutekliskuma notīm, pārstāvēja britu dziedātāja un laikmetīgās dejas "priesteriene" Keita Buša, kalpojot par iedvesmu virknei citu spēcīgu mākslinieču – Torijai Eimosai, Bjorkai, "Bat for Lashes" un "Florence and the Machine". Šodien, 30. jūlijā, viņai aprit 60 gadu, tāpēc piedāvājam iepazīties ar viņas debijas singla "Wuthering Heights" stāstu.

"Wuthering Heights" pie klausītājiem nonāca 1978. gada janvārī un nieka trīs nedēļu laikā Apvienotajā Karalistē kļuva par hitu numur viens, paliekot topa virsotnē četras nedēļas, tādējādi Bušai kļūstot par pirmo sievieti, kas Apvienotajā Karalistē nokļuvusi topa pirmajā vietā ar pašas komponētu dziesmu. "Wuthering Heights", kas iekļauta viņas debijas albumā "The Kick Inside", ir arīdzan panākumu ziņā lielākais dziedātājas hits līdz pat mūsdienām, jo sabijis topu augšgalos arīdzan Īrijā, Austrālijā, Jaunzēlandē, Itālijā, Beļģijā, Norvēģijā, Zviedrijā, Šveicē un citviet pasaulē.

Kompozīciju Buša sarakstīja 18 gadu vecumā, iedvesmojoties no BBC seriāla, kas bija balstīts angļu rakstnieces Emīlijas Brontē gotiskajā Viktorijas laikmeta romānā "Kalnu aukas". Pēc tam Buša ķērās arī pie pašas grāmatas un atklāja, ka ar tās autori dzimusi vienā dienā. Arī Emīlijai Brontē šodien svinama apaļa jubileja – viņai aprit 200 gadu.

"Kalnu aukas" ir Emīlijas Brontē, kas ir vēl vienas feminisma vēstneses un pasaulslavenā romāna "Džeina Eira" autores Šarlotes Brontē jaunākā māsa, vienīgais romāns, kas 1847. gadā nāca klajā ar vīrieša pseidonīmu Eliss Bells. Tiesa, pati rakstniece sava darba slavas mirkli dzīves laikā piedzīvot nepaspēja, jo gadu pēc "Kalnu auku" iznākšanas 30 gadu vecumā mira no tuberkulozes. Lai arī šodien romāns ierindots starp angļu literatūras klasikas pieminekļiem, toreiz tam pārmeta izteikto drūmumu, uzskatāmo psiholoģiskās un fiziskās vardarbības atainojumu, kā arī Viktorijas laikmeta ideālu kritizēšanu, atklājot reliģisko liekulību, dubulto morāli, kā arī sociālo slāņu un dzimumu tiesību nevienlīdzību.

Darba sižeta centrā ir traģisks mīlas trijstūris un aukstasinīga atriebība, kas tiek nodota no paaudzes paaudzē. Vējainā kalnu ciematā ir atgriezies adoptētais bārenis Hītklifs, kurš nu ir iedzīvojies mantā un ieguvis izglītību, taču arvien ir pilns ar bērnībā piedzīvotajām pārestībām, tostarp Ketrīnas atraidījumu. Abi ir no viena koka tēsti – līdzīgi gan rakstura, gan interešu ziņā, kaislīgi (un postoši) viens otru mīl, taču tā kā Hītklifs ir tikai kalpu puika, Ketrīna apprec vietējo bagātnieku Edgaru, kurš viņu dievina.

"Kad es pirmoreiz lasīju "Kalnu aukas", nodomāju, ka tas nu gan ir viens spēcīgs stāsts. Šī meitene laikā, kad sieviete bija kas zemākstāvošs, nāca klajā ar ko tik kaislīgu un smagu. Lielisks materiāls dziesmai. Man patika to rakstīt. Tas bija īsts izaicinājums – tik īsā tekstā precīzi atainot grāmatas noskaņojumu. Turklāt bērnībā es allaž sevi saucu par Keitiju, nevis Keitu, tāpēc man bija ļoti viegli ar viņu (Ketrīnu) asociēties. Tas ir ļoti svarīgi – iemiesoties dziesmas galvenajā varonī. Nav nekāds "pa pusei". Kad es izpildu šo dziesmu, es esmu Ketija. (..) "Wuthering Heights" man ir ļoti svarīga. Tai bija jābūt singlam. Man tā bija īstā un vienīgā. Man bija jātiek galā ar dažu cilvēku viedokļiem, taču beigās viņi man piekrita. Es biju pārsteigta par atgriezenisko saiti, pilnībā satriekta," viņa 1978. gadā atklāja intervijā mūzikas izdevumam "Record Mirror".

Bušas hita "Wuthering Heights" vārdos iekļautas tieši Ketrīnas citāti no grāmatas, piemēram, piedziedājumā – "Let me in! I'm so cold!" ("Laid mani iekšā! Man salst!") –, kā arī pantiņos, kur Ketrīna sūdzas kalpotājai par sliktiem sapņiem. Buša šo dziesmu izpilda kā Ketrīna, kura lūdzas, lai Hītklifs laiž viņu iekšā pa logu. Atzītais mūzikas žurnālists un kritiķis Saimons Reinolds, kurš raksta tādiem izdevumiem kā "Rolling Stone", "The New York Times", "The Guardian" u.c., Bušas "Wuthering Heights" raksturo kā "gotisku mīlasstāstu, kas destilēts četrarpus minūšu gāzveida rapsodijā".

Dziesmai radīti divi videoklipi – pirmajā versijā, kas paredzēta Apvienotajai Karalistei, baltā kleitā tērptā Buša dziesmu izpilda tumšā telpā, kas pildīta ar baltu dūmaku, savukārt ASV versijā viņa sarkanā kleitā dejo brīvā dabā.

"Wuthering Heights" ir tik ļoti saplūdusi ar Keitas Bušas tēlu, ka veiksmīgu kaversiju šai dziesmai ir ļoti maz – norvēģu elektroniskās mūzikas duets "Röyksopp" to ir izpildījuši dzīvajā savos koncertos un amerikāņu rokmūziķe Pata Benatara savā 1980. gada albumā "Crimes of Passion" iekļāva smagāku šīs dziesmas versiju ģitāras izpildījumā.

Savukārt 2013. gada jūlijā 300 Keitas Bušas fanu sapulcējās Stanmeras parkā Braitonā, lai uzstādītu pasaules rekordu par lielāko līdzinieku skaitu, kas vienkopus atveido sava mīļākā izpildītāja videoklipu. Sarkanajās kleitās dejojošajām dāmām (un arīdzan kungiem) tas arī izdevās. Pēc tam līdzīgi flešmobi ik gadu jūlija vidū sāka notikt arī citviet pasaulē – ar mērķi pievērst sabiedrības uzmanību vardarbībai ģimenē un savākt līdzekļus tās upuru atbalstam un rehabilitācijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!