Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vācijas autobūves uzņēmums "Daimler" otrdien paziņoja, ka pārtrauc savas biznesa aktivitātes Irānā, ņemot vērā ASV atjaunotās sankcijas pret Teherānu.

"Pēc sankciju ieviešanas mēs esam apturējuši mūsu jau tā ierobežotās aktivitātes Irānā," norādīja autoražotājs, piebilstot, ka tas cieši sekos politiskās situācijas attīstībai. Šāds lēmums pēkšņi pārtrauc "Daimler" attīstības plānus Irānā, kur tas gatavojās sadarboties ar divām vietējām kompānijām, lai ražotu "Mercedes-Benz" kravas automašīnas.

Otrdien spēkā stājušās Irānai no jauna noteiktās ASV sankcijas, Vašingtonai, kas vienpusējā kārtā izstājusies no pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanās, šādi cenšoties pastiprināt spiedienu pret Teherānu.

Pirmā sankciju kārta vērsta pret Irānas finanšu sektoru, arī ASV dolāru iepirkšanu, ko veic Irānas valdība, Irānas valdības tirdzniecību ar zeltu, tās vērtspapīru tirdzniecību. Nākamie soļi pret Irānas centrālo banku gaidāmi pēc trim mēnešiem. Sankcijas skars arī auto sektoru, paklāju un pārtikas eksportu, kā arī Irānas grafīta, alumīnija, tērauda un programmatūras importu. Vēl Irānai tiks liegts iepirkt atsevišķus lidaparātus.

ASV prezidents Donalds Tramps brīdinājis, ka tiem, kuri nesamazinās savas ekonomiskās saiknes ar Irānu, draud smagas sekas. Tikmēr Eiropas Komisija pirmdien paziņoja, ka ir sagatavoti pasākumi Eiropas Savienības uzņēmumu aizsargāšanai no ietekmes, ko uz tiem varētu atstāt ASV piemērotās sankcijas Irānai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!