Foto: Shutterstock
Baltijas privātā kapitāla fonds "Livonia Partners" iegādāsies 33% Lietuvas komerciālu saldēšanas iekārtu ražotāja "Freor" kapitāldaļu no "Mezzanine Management" pārvaldītā ieguldījumu fonda "Accession Mezzanine Capital III L.P.", informēja "Livonia Partners".

Lietuvā bāzētais "Freor" piegādā savus komerciālo saldēšanas iekārtu risinājumus lielveikalu ķēdēm un citiem mazumtirgotājiem visā Eiropā, kā arī aiz tās robežām. Uzņēmuma apgrozījums iepriekšējā gadā ir audzis par 47%, sasniedzot 36 miljonus eiro, ko veicināja globālā pieprasījuma kāpums pēc ilgtspējīgiem un klimata pārmaiņu novērsošiem risinājumiem, kā arī mazumtirdzniecības industrijas tendence palielināt saldētas pārtikas piedāvājumu veikalos.

"Esam sekojuši "Freor" darbībai vairākus gadus un uzskatām, ka tas ir lielisks uzņēmums, kas šobrīd ir ļoti labi pozicionēts savā tirgū. Iepriekšējais investors ir veicis nozīmīgus ieguldījumus uzņēmuma attīstībā. Mēs atbalstīsim turpmāko "Freor" izaugsmi ar savu ievērojamo pieredzi uz eksporta orientētu ražotāju attīstīšanā Baltijā," informēja "Livonia Partners" dibinātājs un partneris Mindaugs Utkēvičs.

"Accession Mezzanine Capital III L.P." fonds ieguldīja "Freor" 2015.gada sākumā, investējot uzņēmumā septiņus miljonus eiro kapitāla un mezanīna aizdevuma formā, lai nodrošinātu dalībnieku struktūras maiņu un atbalstītu uzņēmuma attīstību. Šis bija pirmais Centrāleiropas investīciju uzņēmuma "Mezzanine Management" pārvaldīto fondu ieguldījums Baltijas valstīs, un veiksmīgās investīcijas īstenošana norāda uz Baltijas reģiona pieaugošo nozīmi "Mezzanine Management" stratēģijā.

"Trīsarpus gadu laikā, kamēr mēs bijām uzņēmuma līdzīpašnieki, kompānija attīstīja un pārveidoja savu inovatīvo produkcijas sortimentu un panāca, ka tam tika pievērsta uzmanība starptautiskajos tirgos. Mēs lepojamies ar to, ka varējām atbalstīt biznesu šajās pārvērtības un izaugsmē," komentēja "Mezzanine Management" vecākais investīciju direktors Pjotrs Sadovskis.

"Freor" dibinātājs, lielākais īpašnieks un izpilddirektors Rītis Bernatonis informēja, ka kompānija pašlaik eksportē ap 90% no tās ražotajām saldēšanas iekārtām. Lielākie tirgi ir Rietumeiropa un Ziemeļvalstis, kaut gan pārdošanas apjomi NVS valstīs, Tuvajos Austrumos, Āzijā un Dienvidāfrikā arī ir ievērojami. "Priecājamies, ka "Livonia Partners" būs mūsu partneris nākamajā posmā, kam būtu jākļūst par ražošanas jaudas palielināšanas, procesu optimizēšanas un intensīvākas tirgus apgūšanas posmu," norādīja Bernatonis.

Šis ir jau piektais "Livonia Partners Fund I" ieguldījums. "Livonia Partners" stratēģija paredz investēt augošos, izcili pārvaldītos vidēja lieluma Baltijas valstu uzņēmumos. 2016.gadā fonds pārņēma "Ha Serv" - Igaunijā bāzētu saunu un saunu materiālu ražotāju, un "Hortes" - Igaunijas vadošo mājas un dārza preču mazumtirdzniecības zīmolu, bet 2017.gadā investēja datu pārraides tīklu un IT drošības risinājumu uzņēmumā "Santa Monica Networks" Latvijā un Lietuvā, kā arī "Cgates" - Lietuvas kabeļtelevīzijas un interneta pakalpojumu sniedzējā.

"Livonia Partners" ir Baltijas privātā kapitāla ieguldījumu sabiedrība, kas "Livonia Partners Fund I" un "LivoniaPartners EIF Co-Investment Fund" ietvaros šobrīd pārvalda 83 miljonus eiro. Uzņēmuma dibinātāji un vadītāji ir Kaido Veske, Kristīne Bērziņa, Rains Lehmuss un Mindaugs Utkēvičs. Fonda ieguldītāji ir vietējie un starptautiskie institucionālie investori. "Livonia Partners" dibināšanā piedalījās arī Baltijas Inovāciju fonds, kas ir kopīga Igaunijas, Latvijas un Lietuvas iniciatīva, un Eiropas Investīciju fonds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!