Foto: FIBA
Latvijas U-18 izlases basketbolistes ceturtdien Itālijas pilsētā Udīnē Eiropas čempionāta (EČ) ceturtdaļfinālā ar rezultātu 69:62 (15:20, 21:11, 16:12, 17:19) uzvarēja Krievijas vienaudzes, izcīnot ceļazīmi uz U-19 Pasaules kausa izcīņu, kas notiks nākamajā gadā.

Latvijas basketbolistes spēles sākumā bija iedzinējos ar septiņiem punktiem, bet otrajā ceturtdaļā pārņēma iniciatīvu un vadību vairs neatdeva līdz mača beigām, svinot skaistu panākumu, kas ļaus turpināt cīņu par medaļām.

Uzvarētājām lielisku spēli aizvadīja Aleksa Gulbe, kura guva 22 punktus un izcīnīja desmit atlēkušās bumbas. Tāpat pa 14 punktiem sameta Paula Kļeščova un Laura Meldere, kura izcīnīja arī 14 atlēkušās bumbas, kamēr Māra Mote izcēlās ar deviņiem punktiem.

Tikmēr Krievijas izlasē 20 punktus sameta Darja Ignatova, bet Darja Repņikova pievienoja desmit punktus.

Spēles sākums bija līdzīgs, Latvijai esot vadībā ar 7:5, taču tad pretinieces guva piecus punktus pēc kārtas, pēc tam panākot arī 20:13 savā labā. Savukārt otrās ceturtdaļas sākumā Latvija guva astoņus punktus pēc kārtas, pārņemot iniciatīvu. Lieliska uzbrukumā bija Gulbe, kura ļāva Latvijai saglabāt pārsvaru, minūti pirms puslaika beigām latvietēm panākot jau 36:28. Pašā izskaņā pretinieces trīs punktus gan atguva.

Trešās ceturtdaļas sākumā krievietes ietuvojās līdz četriem punktiem, tomēr Latvijas izlase atkal veica nelielu izrāvienu, šoreiz gūstot sešus punktus pēc kārtas, pirmo reizi mačā panākot padsmit punktu pārsvaru 44:34. Palielināt to gan neizdevās, bet pirms pēdējās ceturtdaļas latvietes bija drošā vadībā ar 52:43.

Noslēdzošajā desmitminūtē Krievija uz neilgu brīdi spēja pietuvoties līdz 56:61, taču Latvijas jaunās basketbolistes nesalūza, atjaunoja deviņu punktu pārsvaru, beigās droši nosargājot uzvaru.

Otrajā puslaikā teicama bija Meldere, kura guva 14 punktus.

Latvijas basketbolistes pusfinālā tiksies ar Vācijas un Čehijas mača uzvarētāju, šai cīņai sākoties plkst.22 pēc Latvijas laika.

Latvijas U-18 izlase turnīru sestdien sāka ar zaudējumu, sīvā cīņā ar 62:66 atzīstot Vācijas pārākumu, bet vēlāk ar 74:41 sagrāva Slovēniju un ar 71:59 pieveica Ungāriju.

Uzvara pēdējā spēlē ar vairāk nekā astoņu punktu pārsvaru latvietēm B apakšgrupā deva pirmo vietu un tikšanos astotdaļfinālā ar A apakšgrupas ceturtās pozīcijas īpašnieci Zviedriju, kuru Latvijas basketbolistes trešdien uzvarēja ar 59:47.

Tikmēr Krievijas izlase apakšgrupu turnīrā vispirms ar 50:57 zaudēja Francijai, bet tad ar 77:37 sagrāva Īriju un ar 75:67 uzveica Poliju, D apakšgrupā ieņemot otro vietu. Savukārt astotdaļfinālā Krievija ar 63:54 uzvarēja Serbijas vienaudzes.

Krievijas basketbolistes U-18 čempionātā triumfējušas piecas reizes, pēdējo no tām 2014.gadā, savukārt pēdējo reizi medaļas tika izcīnītas 2016.gadā, kad spēlē par trešo vietu tika uzveiktas tieši Latvijas basketbolistes.

Latvijas izlasē iekļautas Cēsu, Daugavpils, Jūrmalas, Liepājas, Rīgas 3. BJSS, kā arī basketbola skolu "Rīga"/"Rīdzene" un "Rīga"/TTP audzēknes. Četras spēlētājas - Aleksa Gulbe, Alise Markova, Māra Mote un Nikola Ozola - jūlija pirmajā pusē piedalījās Eiropas U-20 čempionātā, kur Latvija palika 11.vietā, bet Paula Kļeščova, Laura Meldere, Jete Nulle un Ketija Vihmane tikai aizpagājušajā nedēļā noslēdza dalību U-17 Pasaules kausa izcīņā, kur Latvija izcīnīja astoto vietu.

Gulbei, Motei un saspēles vadītājai Nullei šis ir jau septītais jauniešu čempionāts, Ozolai un Melderei – sestais, Markovai – piektais. Tāpat sastāvā ir arī trīs šādu turnīru debitantes.

Komandas galvenais treneris Ainārs Čukste Eiropas jaunatnes čempionātos regulāri strādā kopš 2001.gada, šai laikā divas reizes ar U-20 izlasi izcīnot bronzas medaļas, bet pirms diviem gadiem iegūstot ceļazīmi uz U-19 Pasaules kausa izcīņu.

Latvijas U-18 basketbolistes jūlija sākumā divos pārbaudes mačos piekāpās igaunietēm, pēc tam Baltijas kausā tika pārspētas Zviedrijas un Igaunijas vienaudzes, bet piedzīvots zaudējums lietuvietēm. Pēc tam tika aizvadītas vēl divas pārbaudes spēles ar lietuvietēm, un arī šajos dueļos tika atzīts pretinieču pārākums. Tiesa, optimālajā sastāvā Latvijas U-18 izlases meitenes bija tikai šīs nedēļas vidū.

Eiropas U-18 čempionāta piecas labākās izlases izcīnīs ceļazīmes uz nākamā gada U-19 Pasaules kausa izcīņu, savukārt trīs vājākās komandas izkritīs uz Eiropas čempionāta B divīziju.

Svētdien šī paša vecuma grupas Latvijas puiši izcīnīja Eiropas čempionāta sudraba medaļas, Rīgā finālā piekāpjoties Serbijas vienaudžiem.

Latvijas U-18 meiteņu basketbola izlases sastāvs startam Eiropas čempionātā:

Nikola Ozola, Jete Nulle, Klinta Dambrāne, Elizabete Zumenta, Māra Mote, (visas - "TTT Rīga - Juniores"), Ketija Vihmane, Agnese Radziņa (abas - 3.BJSS), Paula Kļeščova ("Liepāja"), Viktorija Ivanova ("Daugavpils Universitāte"), Aleksa Gulbe ("TTT Rīga"), Laura Meldere (Venēcijas "Umana Reyer", Itālija) Alise Markova ("Rīgas Stradiņa Universitāte").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!