Pirms 113 gadiem, 1905. gada 10. augustā, Vecaucē dzimis ievērojamais latviešu futbolists Arnolds Tauriņš (trešais no labās otrajā rindā). Viņš bija viens no sava laika jaudīgākajiem Latvijas futbola uzbrucējiem, spēlēja valstsvienībā un vairākkārt izcīnīja Latvijas meistara jeb čempiona titulu.

Lielāko daļu savas futbolista karjeras Arnolds Tauriņš jeb Šmeters, kā viņu dēvēja sporta draugi, aizvadīja galvaspilsētas superklubā "RFK" ("Rīgas Futbola Klubs") un tikai pāris sezonas aizvadīja "Amatierī". Spēlējot "RFK" sastāvā, Tauriņš kļuva par vienu no sava laika labākajiem futbolistiem valstī. To zināmā mērā apliecina arī Tauriņa izcīnītie Latvijas čempiona tituli. Kopā ar "RFK" viņam tas bija izdevies septiņas reizes! Pirmais valsts čempiona tituls tika nopelnīts jau 1924. gadā.

Likumsakarīgi, ka Arnolds Tauriņš ātri vien nonāca Latvijas valstsvienības komplektētāju redzeslokā. Un jau 1925. gada augustā viņš debitēja Latvijas futbola izlasē. Turklāt ne tikai vienkārši debitēja, bet pirmajās spēlēs izcēlās ar vārtu guvumiem. Valstsvienībai tas bija vērtīgs pastiprinājums. Saskaņā ar atšķirīgiem statistikas aprēķiniem Tauriņš futbola izlasē kopumā aizvadīja 38 vai 39 oficiālas valstsacīkstes, kopumā gūstot 10 vārtus.

Avīzēs Tauriņu mēdza dēvēt par "visātrāko uzbrucēju Baltijas valstīs". Taču turpat presē šad tad iztirzāja arī Tauriņa nedarbus. "Paipuisītis" viņš nebija – gadījās arī noraidījumi no laukuma, diskvalifikācijas, izkaušanās laukuma malā...

1935. gadā Arnolds Tauriņš izcīnīja savu pēdējo Latvijas čempiona titulu, aizvadīja pēdējo spēli Latvijas izlasē un drīzumā "lielo futbolu" pameta. Pabeidza jūrskolu un kļuva par jūrnieku, bet futbolu kādreiz uzsita tikai sava prieka pēc. Pēc kara Arnolds Tauriņš mitinājās dažādās zemēs, bet savu mūža nogali pavadīja ASV. Ievērojamais futbolists aizgāja mūžībā 1984. gada 20. augustā Milvoki pilsētā, ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!