Foto: LETA
Aizdomās par cilvēktirdzniecību un seksuālu vardarbību pagājušajā nedēļā Valsts policija aizturējusi Latvijas Romas katoļu baznīcas garīdznieku no Rēzeknes - Aglonas diecēzes, kā arī vēl divus cilvēkus.

Kā liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija, drošības līdzeklis – apcietinājums piemērots katoļu baznīcas mariāņu kongregācijas mūkam un priesterim Pāvelam Zeiļam.

Latvijas Romas katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs portālam "Delfi" sacīja, ka viņa rīcībā nav nekādas oficiālas informācijas par notikušo. Viņš uzsvēra, ka tad, ja ir noticis noziegums, tas atbildīgajām iestādēm ir jāizmeklē.

Arī Rēzeknes - Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis no komentāriem portālam "Delfi" atturējās, sakot: "Es neko nevaru komentēt, man nekas nav zināms, man nav nekāda informācija piesūtīta", un aicināja zvanīt Viļānu klostera vadībai, jo "viņš nav mans padotais, viņš nav mans pakļautais, tur jārunā ar viņiem, es tur nemaisos".

Mariāņu kongregācijas pārstāvis, Viļānu klostera priekšnieks un Latvijas Konsekrētās dzīves institūtu konferences viceprezidents priesteris Rinalds Stankēvičs, jautāts, vai zina par Zeiļas apcietināšanu, otrdien portālam "Delfi" atbildēja: "Diemžēl man tādas informācijas nav, neko nevaru komentēt".

Pēc jautājuma, kādā statusā klosterī šobrīd ir Zeiļa, Stankēvičs ieturēja pauzi pirms sacīja: "Nevaru komentēt, paldies", un pārtrauca sarunu.

Valsts policijā portālam "Delfi", neminot personu identitāti, pastāstīja, ka pagājušajā trešdienā, 29.augustā, aizdomās par cilvēku tirdzniecību un seksuālu vardarbību pret kādu pilngadīgu vīrieti, izmantojot viņa bezpalīdzības stāvokli, Valsts policija aizturējusi trīs personas – 60 līdz 73 gadus vecus vīriešus.

Jau nākamajā un aiznākamajā dienā diviem aizturētājiem tiesa piemērojusi drošības līdzekli – apcietinājumu.

Augustā Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) Cilvēku tirdzniecības un sutenerisma apkarošanas nodaļas amatpersonas saņēmušas informāciju no kādas nevalstiskās organizācijas, par to, ka vairāki vīrieši, iespējams, seksuāli izmantojuši kādu bezpalīdzības stāvoklī esošu pilngadīgu vīrieti ar garīgās attīstības traucējumiem.

ONAP izmeklētāji pagājušajā nedēļā Rīgā un Rēzeknē kopumā aizturēja trīs personas – 1945. gadā, 1955. gadā un 1958. gadā dzimušus vīriešus, no kuriem viens ir kāds garīgās konfesijas pārstāvis.

Tāpat ONAP likumsargi veikuši divas kratīšanas Rīgā un Rēzeknē, kā rezultātā izņemti dažādi video un foto faili, lai pārbaudītu, vai tajos ir saskatāmas kādas noziedzīgas darbības.

Ņemot vērā, ka cietusī persona tikusi seksuāli izmantota, esot bezpalīdzības stāvoklī, uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 154.1 panta 2. daļas – par cilvēku tirdzniecību, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, par ko Krimināllikumā paredzēts sods brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Tāpat kriminālprocess ierosināts pēc Krimināllikuma 160. panta 5. daļas – par seksuālu vardarbību, ja to izdarījusi personu grupa, izmantojot cietušā bezpalīdzības stāvokli.

Par to personas var tikt sodītas ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 20 gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz pieciem gadiem.

Diviem vīriešiem, 1945. gadā un 1955. gada dzimušajiem, tiesa piemērojusi drošības līdzekli – apcietinājumu.

Savukārt 1958. gadā dzimušajam vīrietim piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Aizturētie iepriekš nav nonākuši policijas redzeslokā.

Cietušajam vīrietim ir sniegta palīdzība un šobrīd tiek nodrošināts valsts apmaksāts rehabilitācijas kurss cilvēktirdzniecības upuriem, informē policijā.

Patlaban kriminālprocesā izmeklēšana turpinās.

Kā liecina Latvijas Romas katoļu baznīcas portālā "katolis.lv" pieejamā informācija, Zeiļa dzimis 1945. gada novembrī, par priesteri ordinēts 1977. gada maijā, līdz šim bijis Rēzeknes Sāpju Dievmātes draudzes, kā arī Dukstigala un Prezmas draudzes prāvests, Mariāņu kongregācijas Latvijas vikariāta priekšnieks, Rēzeknes dekanāta dekāns.

Zeiļa vadījis arī mariāņu kongregācijas klosteri Rēzeknē.

Vissvētākās Jaunavas Marijas bezvainīgas ieņemšanas priesteru mariāņu kongregācija ir katoļu baznīcas priesteru un brāļu kopiena, kuras mērķis ir kalpošana ticīgajiem un evaņģelizācija, teikts organizācijas mājas lapā.

Kongregācija dibināta 1670. gadā Polijā, bet Latvijā tā savu darbību uzsāka 1924. gadā. Patlaban Latvijā ir 23 mariāņu kongregācijas locekļi, no kuriem 13 ir priesteri, teikts katoļu baznīcas mājas lapā.

Kopš 1995. gada Romas katoļu Baznīcā Latvijā ir četras diecēzes – Rīgas arhidiecēze, kas ietver Vidzemi un par kuru atbildīgs ir arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs, Rēzeknes-Aglonas diecēze, kas ietver Latgali un par kuru atbildīgs ir bīskaps Jānis Bulis, kurš ir arī nozīmīgas baznīcas pārvaldes struktūras – Latvijas Bīskapu konferences – priekšsēdētājs.

Trešā Latvijas Romas katoļu baznīcas diecēze ir Jelgavas diecēze, kas ietver Zemgali. Par to atbildīgs ir Jelgavas diecēzes bīskaps Edvards Pavlovskis, bet ceturtā – Liepājas diecēze, kas ietver Kurzemi. Par to atbildīgs ir Liepājas bīskaps Viktors Stulpins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!