Foto: katolis.lv
Mēs, Latvijā kalpojošie Vissvētākās Jaunavas Marijas Bezvainīgas ieņemšanas priesteru mariāņu kongregācijas priesteri un klostera brāļi, ar dziļu nemieru, sašutumu un patiesām sāpēm esam uztvēruši mūsu brāļa priestera Pāvela Zeiļas aizturēšanu un apcietināšanu.

Šis šokējošais notikums ir mūs gan pārsteidzis, gan satriecis līdz sirds dziļumiem, jo mūsu klostera brālis Pāvels ir dzīvojis mūsu acu priekšā autentisku kristieša dzīvi, cenšoties sekot Evaņģēlija augstajām morālajām prasībām.

Viņš nekad nav liedzis ne padomu, ne stiprinājumu, ne palīdzību un sirsnību tiem, kas cieš, ir smagi emocionāli vai fiziski aizskarti un ievainoti, ir nonākuši situācijās, kurās bez atbalsta būtu bijis iespējams pilnībā zaudēt cilvēka cieņu. Viņš nav liedzis ne garīgu, ne finansiālu atbalstu, ne pajumti, ne taupījis kādu kritisku vārdu situācijā, kurā redzējis, ka cilvēks ir apmaldījies savās problēmās, kā arī vienmēr sniedzis ikvienam, kuram tas bijis nepieciešams, tēvišķu padomu un nav liedzis atbalstu.

Mēs kā Pāvela garīgā un arī laicīgā kopiena un ģimene, viņa tuvākie, esam pārsteigti un šokēti par viņa aizturēšanu un apcietināšanu, kā arī par viņam inkriminētajiem nodarījumiem. Mēs atturamies apsūdzēt, tiesāt un nosodīt, atstājot šo smago nastu Latvijas tiesībsargājošo iestāžu rokās un viņu atbildībā. Taču mūs mulsina tendenciozitāte, ar kādu sabiedrībā tiek nopludināta informācija par nepierādītu vainu smagos noziegumos.

Mēs nevērtējam mūsu brāļa Pāvela Zeiļas iespējamo vainu vai nevainīgumu. Mēs esam pārliecināti, ka Latvijas likumi un policijas izmeklētāju darba kvalitāte nodrošinās to, ka šajā smagajā noziegumā, kurā kopā ar mūsu brāli tiek vainoti vēl divi cilvēki, īstie vainīgie saņems taisnīgu sodu. Bet šobrīd, kamēr viņa vaina nav pierādīta, mēs paši lūdzamies par viņu savās ikdienas lūgšanās un esam kopā ar viņu šajā smagajā dzīves posmā. Aicinām ikvienu kristīgo kopienu lūgties un gavēt kopā ar mums tajā nodomā, lai patiesība šajā smagajā situācijā nāktu gaismā.

Tomēr mēs nevaram klusēt par to, kas uztrauc mūsu sirdis un rada tajās nemieru, ka tiek klaji pārkāpts personas datu aizsardzības likums, ka netiek nosaukta nevalstiskā organizācija, kura šo lietu ir ierosinājusi un virzījusi. Mēs lūdzam pārskatīt prāvestam Pāvelam Zeiļam noteikto drošības līdzekli gan veselības stāvokļa dēļ, gan arī izrādot cieņu cilvēkam, kurš vairāk nekā četrdesmit gadus ir godprātīgi strādājis sabiedrības labā.

Būdami vienoti ar mūsu klostera brāli Pāvelu Zeiļu, mēs aicinām nostāties patiesības pusē. Vienlaikus mēs vēlamies atgādināt, ka ikviens cilvēks uzskatāms par nevainīgu, kamēr viņa vaina nav pierādīta likumā noteiktajā kārtībā. Aicinām ikvienu ticīgo un ikvienu labas gribas cilvēku netiesāt un nenosodīt mūsu brāli Pāvelu, pirms to nav izdarījušas instances, kam šī vara uzticēta ar likuma spēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!