Foto: LETA

Igaunijas energokompānijas AS "Eesti Energia" meitas uzņēmums Latvijā SIA "Enefit" pagājušajā strādājis ar apgrozījumu 46,325 miljonu eiro apmērā, kas bija par 3% jeb 1,43 miljoniem eiro mazāk nekā 2016. gadā, ziņo "Lursoft" Klientu portfelis.

Neskatoties uz apgrozījuma kritumu, uzņēmuma tīrā peļņa pieaugusi par 18,5%, salīdzinot ar 2016. gadu, un pērn bija 1,079 miljoni eiro.

Pagājušajā gadā uzņēmums nodarbināja 16 darbiniekus, kas bija par trim vairāk nekā gadu iepriekš. Uzņēmuma kopējie maksājumi valsts kopbudžetā pieauga par 4,1% un bija 10,664 miljoni eiro.

SIA "Enefit" dibināta 2006. gadā, un uzņēmuma pamatdarbība ir elektroenerģijas tirdzniecība gala patērētājiem Latvijā, bet kopš Latvijas gāzes tirgus atvēršanas 2017. gadā uzņēmums tirgo arī gāzi.

"Enefit" pamatkapitāls ir 7 484 574 eiro. Uzņēmuma vienīgā īpašniece ir Igaunijas energokompānija "Eesti Energia".

2016. gadā "Enefit" strādāja ar apgrozījumu 47,755 miljonu eiro apjomā, uzņēmuma peļņa pēc nodokļiem bija 910 tūkstoši eiro. Uzņēmums tajā gadā nodokļos Latvijas valsts budžetā samaksāja 10,246 miljonus eiro un nodarbināja 13 darbiniekus.

Jau vēstīts, ka "Enefit" tirgus daļa kopējā elektroenerģijas tirgū pērn Latvijā bija 14%, bet dabasgāzes tirgū – 5%. Savukārt biznesa klientu segmentā elektroenerģijas tirgū "Enefit" tirgus daļa bija 20%, bet dabasgāzes tirgus daļa bija 10,3%.

"Enefit" valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers norādīja, ka, kļūstot par pilna servisa enerģijas tirgotāju, "Enefit" aktīvi uzrunā arī Skandināvijas un Polijas klientus. Tāpat attīstība ir paredzēta Latvijas tirgū, piedāvājot energoefektivitātes risinājumus un to finansēšanu uzņēmumiem, kā arī tuvākā gada laikā plānots sākt enerģijas tirdzniecību mājsaimniecībām.

Polijā pirmie līgumi tika noslēgti pērn oktobrī, un šā gada plāns paredz Polijas tirgū pārdot enerģiju 220 GWh apjomā, rēķinot kopā gan elektroenerģiju, gan gāzi. Bethers prognozēja, ka šis apjoms būs lielāks, jo nāks klāt jauni klienti.

Bethers skaidroja, ka, sekojot attīstīto valstu enerģijas tirgu piemēram, "Enefit" meklē iespējas, kā piedāvāt Latvijas patērētājiem jaunus atbalsta instrumentus energoefektivitātes celšanai.

"Esam izstrādājuši finansēšanas modeli, lai atbalstītu uzņēmumus, kas vēlas investēt energoefektīvu iekārtu uzstādīšanā, bet nav gatavi tos apmaksāt uzreiz. Sadarbības modelis paredz, ka mēs uzņemamies visus ar iekārtu uzstādīšanu saistītos procesus un izdevumus, savukārt uzņēmums šo investīciju sedz no enerģijas rēķinā gūtā ietaupījuma un pēc atmaksas perioda beigām iekārtas paliek uzņēmuma īpašumā. Šobrīd kāpinām savu kompetenci un kapacitāti tehniskajos jautājumos, lai kopā ar sadarbības partneriem nodrošinātu visus klientiem nepieciešamos energoefektivitātes risinājumus," skaidroja Bethers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!