Foto: PantherMedia/Scanpix
Biznesa žurnāls "Kapitāls" sadarbībā ar "Lursoft" ir apkopojis informāciju par Latvijas sievietēm, kuru vadītie vai tām piederošie uzņēmumi 2017. gadā ir guvuši vislielāko peļņu. Žurnāla veidotais tops pārstāv tādus uzņēmumus kā "Balticovo", "Mēness aptieka", "UPB", "Depo", "Mego", kā arī tranzīta uzņēmumus Rīgā un Ventspilī.

Topā ir gan sievietes, kuru nopelni veiksmīgā biznesa izaugsmē visiem ir zināmi, vai arī pilnīgi nepubliskas personas, kas reizēm šķiet tikai nominālas īpašnieces. Portāls "Delfi" piedāvā aplūkot žurnāla "Kapitāls" izpētīto.

Top 10: Uzņēmuma 'Strek' līdzīpašniece Omeļčenko

Foto: Publicitātes foto

Tatjanas Omeļčenko īpašumu pērn papildinājuši 2,49 miljoni eiro.

Oficiāli Omeļčenko jau vairākus gadus pieder 30% stividorkompānijā SIA "Strek". Kompānija kopš 1991. gada specializējas akmeņogļu tranzītā caur savu termināli Rīgas ostā.

Pērn uzņēmuma apgrozījums bija 22 miljoni, bet konsolidētā peļņa – 8,29 miljoni eiro.

Top 9: Jūlija Krūmiņa meita Čerņavska

Foto: Shutterstock

Maija Čerņavska 2017. gadā nopelnījusi 2,69 miljonus eiro.

Biznesmeņa Jūlija Krūmiņa vecākajai meitai Maijai Čerņavskai tiešā veidā pieder astoņi uzņēmumi, bet gandrīz visu uzrādīto peļņu nodrošina divas nekustamā īpašuma pārvaldītājas – SIA "MC Turaida Property" un SIA "MC Estate".

Top 8: Uzņēmuma 'Belam-Rīga' līdzīpašniece Kaca

Foto: stock.xchng

Ludmila Kaca pagājušajā gadā sava īpašumā ieguvusi 2,72 miljonus eiro.

Jau kopš deviņdesmito gadu sākuma Ludmila Kaca kopā ar dzīvesbiedru Marku Kacu darbojas telekomunikāciju nozarē.

Gandrīz visu peļņu sievietei nodrošina 50% kapitāla lielā telekomunikāciju uzņēmumā SIA "Belam-Rīga", kas 2017. gadā sasniedza 24,8 miljonu apgrozījumu un nopelnīja 5,4 miljonus eiro.

Starp uzņēmuma klientiem ir arī "Latvijas Dzelzceļš", Valsts kase, Finanšu un Iekšlietu ministrijas, Rīgas dome, "Latvenergo", "Lattelecom", LMT, "Latvijas Gāze", banka "Citadele" un citi.

Top 7: Uzņēmēja Argolda Lūsiņa dzīvesbiedre

Foto: Publicitātes foto

Antra Lūsiņa pērn nopelnījusi 3,24 miljonus eiro.

Pazīstamā Kurzemes uzņēmēja Argolda Lūsiņa dzīvesbiedrei Antrai Lūsiņai kopš 2015. gada pieder četri uzņēmumi, bet gandrīz visu peļņu nodrošina divas firmas, kas nodarbojas ar pašām piederoša komercīpašuma, tirdzniecības centru un biroja telpu pārvaldīšanu – SIA "Baltrade" un SIA "Altrade".

Starp Lūsiņas nekustamo īpašumu objektiem šogad ir parādījusies arī māja-kuģis Jūrmalā, Lielupes krastā. Vasaras sezonā tajā darbojās Antras dzīvesbiedram piederošais restorāns "Laivas".

Top 5-6: 'Depo' pastarpinātās īpašnieces – Marinkēviča un Atvara

Foto: LETA

Vera Marinkēviča un Vineta Atvara ir pastarpinātas būvmateriālu tirdzniecības tīkla "Depo" īpašnieces, pērn katra no viņām nopelnījusi 3,5 miljonus eiro.

2011. gadā "Depo" veikalu apgrozījums bija 88 miljoni eiro, bet pērn tas sasniedza jau 238 miljonus, nodrošinot 10,13 miljonu peļņu. Marinkēvičai un Atvarai katrai pastarpināti pieder ap 20% kapitāla daļas nekustamā īpašuma pārvadīšanas firmā "New Bumani Invest".

Top 4: Holdiga kompānijas 'Marno J' īpašniece Sagateljana

Foto: Publicitātes foto

Jeļena Sagateljana pērn bagātību papildinājusi ar 3,51 miljoniem eiro.

Jeļenai Segateljanai gandrīz pilnībā (95,7%) pieder liela nekustamo īpašumu projektu attīstītāju holdinga kompānija SIA "MARNO J".

Uzņēmums darbojas kopš 2001. gada. Pagājušo gadu tas noslēdza, no 9,2 miljonu eiro apgrozījuma gūstot 3,53 miljonu eiro peļņu.

Starp zināmākajiem objektiem – četrzvaigžņu viesnīca "Opera Hotel & SPA" Rīgā, tirdzniecības centrs "Pilsētas pasāža" Jelgavā, tirdzniecības centrs "Zoom" Rīgā, tirdzniecības centrs "Sēlija" Jēkabpilī.

Vēl 137 tūkstošus eiro ir nopelnījusi Sagateljanai piederošā SIA "M.J.Finance".

Top 3: 'Smiltenes piens' vadītāja Mūrniece

Foto: LETA

Gitas Mūrnieces vadītais uzņēmums SIA "Invest SPGM" 2017. gadā nopelnījis 4,18 miljonus eiro.

Holdinga "Invest SPGM" galvenais aktīvs ir 64,2% kapitāla daļu piena produktu pārstrādes uzņēmumā AS "Smiltenes piens", kuru nu jau vairāk nekā 20 gadu veiksmīgi vada Gita Mūrniece.

Šajā uzņēmumā sieviete strādā jau 45 gadus.

Top 2: Miljonāra Vladimira Teļica dzīvesbiedre Ņikitina

Foto: Shutterstock

Jeļenas Ņikitinas ienākumi pērn sasnieguši 7,30 miljonus eiro.

2016. gadā Jeļena Ņikitina kļuva par liela farmācijas holdinga AS "Ratiofarm" 50% kapitāla īpašnieci. Līdzīpašnieces statusā Ņikitina nomainīja savu dzīvesbiedru miljonāru Vladimiru Teļicu.

Uzņēmuma konsolidētā peļņa pagājušajā gadā bija 14,5 miljoni eiro.

Holdingam pieder plaša saimniecība, tostarp Latvijā lielākais aptieku tīkls "Mēness aptieka", lielākais farmācijas vairumtirgotājs AS "Recipe Plus", AS "Rīgas farmaceitiskā fabrika", poliklīniku pārvaldīšanas uzņēmums AS "Veselības centru apvienība" un citi.

Top 1: Olu ražotāja 'Balticovo' līdzīpašniece Poplavska

Foto: LETA

Tatjana Poplavska pagājušajā gadā savu bagātību papildinājusi ar 8,58 miljoniem eiro.

Tatjana Poplavska kopš 2004. gada kontrolē Baltijas lielāko olu ražotāju "Balticovo".

Viņai pieder 67% kapitāla holdinga kompānijā SIA "BCO", kurai savukārt pieder 94,5% AS "Balticovo" akciju.

"BCO" konsolidētā peļņa 2017. gadā bija 12,8 miljoni eiro, apgrozījums – 52 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!