Foto: DELFI
Lai arī staru terapija Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā jau bija jāuzsāk, nu jāgaida līdz oktobra sākumam, jo iekārta, kas apstaro vēža šūnas – lineārais paātrinātājs, vēl ir remontā. Tā par savu pieredzi portālam "Delfi" pastāstīja kāda iedzīvotāja, kurai ir onkoloģiska saslimšana. Slimnīcā portālu informēja, ka vienīgais lineārais paātrinātājs vēl tiek remontēts, taču akūto pacientu problēmas atrisinātas.

"Tajā brīdī, kad man pateica par kavēšanos – tas bija iekšējs lūzums," "Delfi" saka sieviete. Vasaras sākumā pēc pilnīgas krūts mastektomijas operācijas ar rekonstrukciju Stradiņa slimnīcā ārstu konsīlijs viņai nozīmēja staru terapiju, kas veicama Rīgas Austrumu slimnīcā, tā kā jau tobrīd Stradiņa slimnīcā bija problēmas ar lineāro paātrinātāju. Ārstējošā ārste teikusi, ka starošana jāuzsāk astoņu nedēļu laikā, taču pēcāk radās problēmas ar krūtī ievietoto espanderu, un pēc pacientes stāstītā – Rīgas Austrumu slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centrā starošanu atteica un to uzņēmusies Stradiņa slimnīca.

"Augusta beigās vēl biju Stradiņos uz datortomogrāfiju, un man teica, ka piezvanīs, kad varēšu iet uz staru terapiju," atceras paciente. Pirms nedēļas viņai zvanīja no Stradiņa slimnīcas, informēja, ka vēža šūnu apstarošanas iekārta tiek labota un darbu atsāks 2. oktobrī. "Nesaprotami – ir svarīgi šādu ārstēšanu veikt laikus, taču valsts to atliek, un man nav izpratnes, vai un cik ļoti manu veselību ietekmēs šī kavēšanās," saka sieviete.

Astoņos gados iekārta nolietojusies

Stradiņa slimnīcas lineārais paātrinātājs ir astoņus gadus vecs, stāsta slimnīcas Onkoloģijas klīnikas vadītāja profesore Gunta Purkalne. Par tā uzstādīšanu pirms nepilniem deviņiem gadiem 2009. gada 14. septembrī vēstīja slimnīca. Par problēmām iekārtas darbībā mediji vēstījuši vairākkārt, piemēram, pērn Latvijas Televīzija vēstīja, ka 2017. gadā problēmas iekārtas darbībā bijušas 12 reizes.

"Astoņi gadi ir daudz. Lineārais paātrinātājs strādājis ar lielu slodzi, normāli būtu 20 – 30 pacienti dienā, mums – 60, 70 dienā. Kā jebkuram nolietotam aparātam ir detaļas kas iziet no ierindas, tāpēc šobrīd notiek detaļu maiņa un salāgošana," norāda Purkalne. Jau kopš 2010. gada ārsti lūguši slimnīcas vadību iegādāties otru lineāro paātrinātāju – "signālu, ka nepieciešams risināt šo jautājumu, mūsu ārsti bija sūtījuši pietiekoši savlaicīgi".

Stradiņa slimnīcā arī uzsver, ka visi pacienti, kuriem akūti un steidzami nepieciešama staru terapijas uzsākšana, tiek novirzīti uz citām ārstniecības iestādēm – Rīgas Austrumu slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centru vai citām, kur pieejams šāds pakalpojums. "Mums šī kārtība ir stingri sakārtota, visiem pacientiem, kam nepieciešama staru terapija noteiktā sprīdī, tiek sūtīti uz Rīgas Austrumu slimnīcu. Tie, kas var gaidīt, tiek pierakstīti (Stradiņa slimnīcā) uz starošanu," skaidro Purkalne. Konkrētās pacientes gadījumu, sargājot pacientu datus, slimnīca nevar skaidrot, taču Onkoloģijas klīnikas vadītāja uzsver, ka akūtajiem pacientiem nav jāgaida.

Slimnīcā arī informē, ka šobrīd rindā gaida aptuveni 70 cilvēki, taču tie neesot akūti pacienti – visi ir vai tiek informēti par situāciju un izvēli tajā – gaidīt uz oktobri vai izmantot iespēju un veikt terapiju citur. "Akūti uz Onkoloģijas centra pakalpojumu ir nosūtīti aptuveni trīs līdz pieci pacienti," stāsta Stradiņa slimnīcas pārstāve Janita Veinberga.

Strādāja "krīzes režīmā"

Stradiņa slimnīcas lineārā paātrinātāja remontu Rīgas Austrumu slimnīca šāgada vasarā ļoti izjutusi, nācies strādāt pat krīzes režīmā. Turklāt pašlaik arī šīs pašas slimnīcas Staru terapijas klīnikā notiek modernizācija, uzsākot veco iekārtu nomaiņu – plānota trīs jaunākās paaudzes lineāro paātrinātāju uzstādīšana iepriekšējo vietā, kas ir kalpojuši pat padsmit gadus. Jauno iekārtu kopējā iegādes summa ir 6,1 miljons eiro.

Tā kā viena iekārta tiek nomainīta, "modernizācijas laikā klīnikā strādā divi lineārie paātrinātāji. Darbs ir organizēts trīs maiņās – no pulksten 6 rītā līdz 1 naktī. Jā, mēs strādājam intensīvākā režīmā, tomēr satraukuma nav – visiem pacientiem, kuriem ir indicēta staru terapija, tā tiek nodrošināta atbilstoši starptautiskajām vadlīnijām," skaidro Arturs Šorubalko, Rīgas Austrumu slimnīcas Terapeitiskās radioloģijas un medicīnas fizikas klīnikas vadītājs. Ambulatoros pacientus uz terapiju slimnīca ieplāno pa dienu, stacionārie tiek norīkoti vakar stundās.

"Līdz ar to mēs ļoti izjūtam to, ka Stradiņa slimnīcā ir salūzusi starošanas iekārta. Kad tas notika jūlija mēnesī, mēs bijām spiesti pāriet strādāt krīzes režīmā, tomēr divu nedēļu laikā pārņēmām viņu pacientu plūsmu un pārplānojām darba grafikus,"stāsta Šorubalko.

Ņemot vērā pašreizējo situāciju abās lielajās universitātes slimnīcās, Rīgas Austrumu slimnīcā atgādina, ka staru terapija ir pieejama arī Daugavpilī un Liepājā, tāpēc aicina pacientus izmantot ārstēšanās iespējas savā reģionā. Ja viss noritēs kā plānots, pirmā no trim jaunajām starošanas iekārtām Rīgas Austrumu slimnīcā uzsāks darbu novembra vidū.

Stradiņu slimnīcā remontā esošā iekārta savukārt darbu atsāks oktobrī, vēsta slimnīcā.

Veselības ministrijā (VM) "Delfi" uzzināja, ka vispirms paredzēts mainīt Rīgas Austrumu slimnīcas staru terapijas aparātus, jo tie ir vecāki nekā Stradiņa slimnīcā. "Arī Stradiņa slimnīcai plānots iegādāties jaunu staru terapijas iekārtu, naudu pieprasīsim nākamā gada budžetā," stāsta VM sabiedrisko attiecību pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!