Foto: Shutterstock

Vidējās stundas darbaspēka izmaksas Latvijā šogad otrajā ceturksnī, salīdzinot ar aprīli-jūniju pirms gada, pieauga par 11,7%, kas ir krietni straujāks kāpums nekā Eiropas Savienībā (ES) un eirozonā vidēji, liecina ES statistikas biroja "Eurostat" piektdien, 14.septembrī, publiskotie dati.

Lielāks darbaspēka izmaksu pieaugums otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2017. gada attiecīgo laika periodu reģistrēts vien Rumānijā (+15,6%), bet nedaudz mazāks kāpums nekā Latvijā fiksēts Ungārijā (+10,2%), Lietuvā un Horvātijā (abās valstīs +9,8%) un Čehijā (+9,3%). Igaunijā kāpums bija 4,2%.

ES vidējās stundas darbaspēka izmaksas pirmajā ceturksnī gada izteiksmē palielinājās par 2,6%, bet eirozonā pieaugums bija par 2,2%.

Rūpniecībā vidējās stundas darba izmaksas ES otrajā ceturksnī gada salīdzinājumā pieauga par 2,8%, bet eirozonā kāpums bija par 2,2%. Latvijā rūpniecībā stundas darbaspēka izmaksas aprīlī-jūnijā bija par 12% lielākas nekā pirms gada, Lietuvā pieaugums bija 8,6%, bet Igaunijā – 5,3%.

Savukārt būvniecībā ES vidējās darbaspēka izmaksas stundā aprīlī-jūnijā gada izteiksmē palielinājās par 4,1%, bet eirozonā – par 2,7%. Tostarp Latvijā reģistrēts izmaksu palielinājums par 15,5%, Lietuvā – par 12,4%, bet Igaunijā – par 3,7%.

Otrajā ceturksnī darbaspēka stundas izmaksas pakalpojumu nozarē ES bija par 2,7%, bet eirozonā par 2,5% lielākas nekā pirms gada. Latvijā un darbaspēka izmaksas pakalpojumu sektorā aplūkotajā periodā pieauga par 10,4%, bet Igaunijā – par 2,9%.

Darbaspēka uzturēšanas izmaksas veido tēriņi darba algām, prēmijām un piemaksām, kā arī nodokļu un sociālās apdrošināšanas maksājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!