Foto: sportacentrs.com

Gatavojoties Pasaules kausa izcīņai basketbolā, kā pēdējās no Latvijas sieviešu izlases atskaitītas Paula Strautmane un Zenta Meļņika.

Jau ziņots, ka Latvijas dāmu basketbola izlase sestdien, aizvadot pēdējo pārbaudes spēli savās mājās pirms došanās uz Pasaules kausa izcīņu, ar 94:57 pārliecinoši apspēlēja Grieķiju.

Pēc spēles komandas treneru korpuss lēma, ka pēdējās no izlases atskaitītās spēlētājas būs Strautmane, kura pārstāv Kvinnipakas Universitātes vienību NCAA čempionātā un Meļņika no San Martino di Lupari "Lupe Basket" vienības Itālijā, kura līdz pēdējam brīdim bija starp kandidātēm, taču traumas dēļ nevarēja cīnīties par vietu sastāvā.

"Paldies izlases direktoram Edijam Eglītim, kurš spēja izveidot tādu kalendāru, ka pēdējo pārbaudes spēli aizvadām mājās," pēc mača žurnālistiem sacīja Latvijas valstsvienības galvenais treneris Mārtiņš Zībarts. "Visu pēdējo nedēļu varējām pavadīt kopā ar ģimenēm labā atmosfērā un uzņemt enerģiju un spēkus, kā arī saārstēt visas mikrotraumas. Varējām spēlēt ierastā režīmā, iet pie saviem groziem un atgūt pārliecību, kas svešā zālē bija zemākā līmenī. Pēc tam tādā pašā noskaņojumā braukt uz Tenerifi."

Zībarts atzina, ka mača laikā bija neliels kritums. "Pirmsspēles sapulcē teicām, ka meistarību raksturo stabilitāte, lai nav tā, ka vienā spēlē iet labi, bet nākamajā - sliktāk. Vairāk vai mazāk tas izdevās. Šodien bija tikai viens brīdis, kurā vajadzēja vairāk iejaukties spēlē."

"Atbraucot no pēdējā turnīra, sapratām, ka Zenta nevar strādāt kopējā grupā. Sazinājāmies ar klubu un nolēmām, ka plecs jābrauc atrādīt komandai. Tika nolemts, ka ārstēšana turpināsies Itālijā, lai viņa paspētu sagatavoties sezonai," Meļņikas situāciju komentēja Zībarts.

Latvijas izlases treneris arī sacīja, ka vēl tikai tiks izlemts, cik treniņi līdz turnīra sākumam tiks aizvadīti. "Uz Tenerifi izlidojam otrdien agri no rīta. Uz vietas izšķirsimies par to, cik daudz treniņus līdz turnīram aizvadīsim. Cik varēsim, tik izmantosim iespējas aizvadīt treniņus spēļu zālē. Uz lielo zāli ir vismaz pusstundas brauciens, bet treniņu zāle atrodas turpat piecu minūšu attālumā."

Latvija un Grieķija savā starpā tikās jau piektdien, aizvadot treniņspēli, kurā ar 84:50 uzvarēja Mārtiņa Zībarta trenētās Latvijas basketbolistes.

Latvijas un Grieķijas dāmu izlases savā starpā spēlējušas 16 reizes, latvietēm uzvarot desmit mačus. Iepriekšējā tikšanās bija 2015.gada maijā, kad Latvija viesos pārbaudes spēlē piekāpās ar rezultātu 65:78.

Savukārt divas dienas pirms Pasaules kausa izcīņas turnīra Tenerifē, kas sāksies 22.septembrī, Latvijas komanda tiksies ar FIBA Amerikas zonas čempioni Kanādas izlasi.

Arī kanādietes sestdien aizvadīja pārbaudes maču, tomēr tajā ar 68:84 (20:24, 7:17, 27:26, 14:17) tika atzīts Latvijas gaidāmās Pasaules kausa izcīņas grupu turnīra pretinieces ASV pārākums.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Latvijas izlase pagājušajā nedēļā pārbaudes turnīrā Parīzē ar 64:74 zaudēja Francijai un ar 70:77 piekāpās Austrālijai, kura ir vairāku olimpisko spēļu un Pasaules kausa izcīņu medaļniece.

Savukārt vēl pirms nedēļas Latvijas basketbolistes Valensijā citā pārbaudes turnīrā ar rezultātu 66:82 arī piekāpās Francijai un ar 53:61 atzina Beļģijas pārākumu.

Vēl augusta vidū pārbaudes turnīrā Rīgā latvietes ar 67:62 uzvarēja Zviedrijas izlasi, ar 66:71 zaudēja Krievijai un ar 80:59 sagrāva Ukrainu. Savukārt jūnijā, aizvadot tradicionālo rozā lentītes spēli, ar rezultātu 96:46 tika sagrauta Somijas valstsvienība.

Pasaules kausa apakšgrupā Latvijas basketbolistes spēkosies ar Ķīnu, Senegālu un planētas titulētāko izlasi ASV.

Pasaules kausa izcīņā no 22. līdz 30.septembrim notiks Kanāriju salās, Spānijā. Tajā piedalīsies planētas 16 spēcīgākās izlases, kas būs sadalītas četrās apakšgrupās. Grupu uzvarētājas uzreiz kvalificēsies ceturtdaļfinālam, otrās un trešās vietas ieguvējas spēlēs astotdaļfinālā, bet ceturtās vietas ieguvējām turnīrs būs beidzies.

Latvijas sieviešu basketbola izlases kandidātes Pasaules kausa izcīņai:

Elīna Dikeulaka (bez kluba), Ieva Pulvere, Baiba Eglīte, Kate Krēsliņa, Gunta Baško, Dita Rozenberga, Aija Brumermane, Kristīne Vītola (visas - "TTT Rīga"), Kitija Laksa (Dienvidfloridas Universitāte, NCAA), Digna Strautmane (Sirakjūsas Universitāte, NCAA), Aija Putniņa (Salamankas "Perfumerias Avenida", Spānija), Anete Šteinberga (Venēcijas "Umana Reyer", Itālija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!