Foto: Shutterstock
Latvijas zemniekiem ik gadu kļūst grūtāk nodrošināt kartupeļu ražas novākšanai nepieciešamo strādnieku skaitu, sacīja Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle.

Viņa atzina, ka ik gadu situācija šajā ziņā mazliet pasliktinās un, kartupeļu novākšanas sezonai uzņemot apgriezienus, nozares saimniecībām ir problēmas nepieciešamajā skaitā nodrošināt cilvēkus, kas strādātu ar kartupeļu kombainiem, šķirotu ražu noliktavās un veiktu citus sezonas darbus.

Pēc viņas teiktā, līdz šim šajos darbos nodarbinātie kļūst vecāki un dodas pelnītā atpūtā, savukārt līdzšinējo darbinieku vidu atrast citus ir grūti šo darbu sezonālā rakstura dēļ. "Tie, kas ir nodarbināti sezonas darbos vasaras laikā ir skolēni un pedagogi atvaļinājuma laikā, taču rudenī reti kurš paņem atvaļinājumu darbā, lai varētu aiziet piepelnīties," teica Kraukle.

Viņa norādīja, ka piesaistīt nepieciešamos darbiniekus ir problēmas, kartupeļu ražas novākšana daudziem var būt tikai piepelnīšanās veids, kamēr patstāvīgs darbs ir citviet. "Tas jau nav vienkārši [atrast laiku, lai piepelnītos, novācot kartupeļus]. Ja kaut kur strādā, strādā visu laiku. Cilvēks neiet prom no esošā darba, lai, teiksim, pusotru mēnesi pastrādātu," teica asociācijas vadītāja.

Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības mērķis ir apvienot kartupeļu audzētājus un pārstrādātājus, lai koordinētu biedrības biedru savstarpējo darbību kopīgu interešu aizstāvēšanai, veicinātu sadarbību, tirgus attīstību un iekšējā tirgus aizsardzību, kā arī, lai pārstāvētu savu biedru intereses attiecībās ar valsts varas, pārvaldes un citām institūcijām Latvijā un ārzemēs, kuru darbība ietekmē biedrības biedru intereses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!