Foto: Andris Kristabans
Pasaulē pazīstamā latviešu komponista Pētera Vaska jaundarbs "Obojas koncerts", kura pasaules pirmatskaņojums piektdien, 5. oktobrī, atklās Latvijas Nacionālā simfoniskās orķestra (LNSO) jauno sezonu, būs veltījums Latvijas dabai, paudis pats darba autors.

Koncerts būs īpašs, jo Vaska darbu pirmatskaņojumi Latvijā ir liels retums. Par atklāšanas koncertam sacerēto skaņdarbu Pēteris Vasks izsakās ar īpašu sirsnību: "Esmu laimīgs, ka man ir iespēja Latvijas 100. jubilejas gadā uzstāties kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri. Šis opuss ir visgaišākais manis sacerētais opuss, jo tajā ir daudz prieka par mūsu dzimtenes dabu, kas ir skaista, kuru mīlu."

Atklāšanas koncerta solists būs izcilais obojists Albrehts Maijers pauž aizkustinājumu par jauno Vaska skaņdarbu: "Pirmo reizi Latvijā biju pirms 27 gadiem un man jāsaka, ka atšķirība starp to, ko redzēju pirms 27 gadiem un šodien – nekas nevarētu būt vēl lielāks. Protams, ar Latvijas nacionālo mūziku īpaši pazīstams neesmu, bet Pēteris pūlējās, lai man parādītu un pastāstītu, kas tajā latviešu mūzikā ir. Es nāku no valsts, kas ilgus gadus bija sadalīta, un es dzīvoju Berlīnē – pilsētā, kas ilgus gadus bija kā sala. Un tagad, kad man izstāstīja par Latviju, es daudz ko varēju saprast krietni labāk. Pēteris par politiku neteica ne vārda, runāja tikai par dabu. Esmu pārliecināts, ka viņa jaunais skaņdarbs būs nozīmīgs Latvijai un Latvijas cilvēkiem valsts simtgades laikā."

6. oktobrī mākslinieki ar Pētera Vaska Obojas koncertu dosies uz Liepāju, lai priecētu klausītājus koncertzālē "Lielais dzintars". Koncerta programmā – arī Pētera Vaska "Musica appassionata" un Antona Bruknera monumentālā Sestā simfonija.

Preses konferencē, kas notika, informējot par LNSO sezonas jaunumiem, orķestra vadītāja Indra Lūkina atzīmēja, ka orķestris arī turpina strādāt pie izglītības projektiem, piedāvājot interesantu saturu ne tikai pieaugušajiem simfoniskās mūzikas cienītājiem, bet arī bērniem un jauniešiem.

10. oktobrī pulksten 19.00 Lielajā ģildē aizsākies koncertcikls "Simfoniskais hits ar Goran Gora", kurā Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un mūziķis Goran Gora jauniešus iepazīstina ar klasiskās mūzikas hitiem, kā arī nelielas izrādes formātā – ar šo hitu autoriem. Pirmais koncerts veltīts Fēliksam Mendelszonam. 2018./2019. gada sezonā pavisam norisināsies četri koncerti sērijā "Simfoniskais hits ar Goran Gora".

Bērnus no piecu līdz 11 gadu vecumam orķestris priecēs ar koncertcikla "LNSO un LeNeSOns" 11. sezonu. Tajā paredzēti četri koncerti, kuros bērni varēs iepazīties ar klasisko mūziku, kas rakstīta vai piemērota tieši bērniem, uzzināt par dažādiem orķestra mūzikas instrumentiem un piedalīties radošās darbnīcās. Katra programma tiek iestudēta un izrādīta gan latviešu, gan krievu valodā. Nākamais LeNeSOna koncerts norisināsies 10. novembrī, un tas tiks aizvadīts angļu komponista Edvarda Elgara un viņa komponētā skaņdarba "Jaunais diriģents" zīmē.

2018. gada oktobrī LNSO gaida īpašs notikums – starptautiska tūre Slovākijā, Francijā, Šveicē un Vācijā. Ar Pētera Vaska, Sergeja Rahmaņinova, Sergeja Prokofjeva un Pētera Čaikovska skaņdarbiem orķestris uzstāsies tādās pazīstamās vietās kā Parīzes filharmonija, Eksanprovansas "Grand Théâtre" un Štutgartes Bēthovena zāle. LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Andris Poga ir lepns par orķestra sasniegumiem: "Mēs uzstāsimies Parīzes filharmonijā, kur orķestris spēlēs pirmo reizi. Tā ir ārkārtīgi liela atbildība un skaista iespēja".

Decembrī LNSO sadarbosies ar franču diriģēšanas vecmeistaru Žanu Klodu Kazadesī, kurš 1970. gadā Rīgā diriģēja LNSO kā Francijas kultūras vēstnesis. Un, protams, nedrīkst aizmirst par neiztrūkstošajiem gada nogales koncertiem, kuros pie diriģenta pults redzēsim un dzirdēsim jauno itāļu diriģēšanas talantu – Sesto Kvatrīni, kurš nupat ir apstiprināts par Lietuvas Nacionālās operas un baleta teātra galveno diriģentu.

Arī sezonas otrajā pusē LNSO turpinās piedāvāt gan izglītības programmu bērniem un jauniešiem, gan monogrāfiskus koncertus, kas veltīti Bēthovena un Šostakoviča daiļradei, gan kamermūzikas koncertus. Kā īpašu notikumu Andris Poga iezīmē 2019. gada 1. marta koncertu, kurā skanēs otrais cēliens no Vāgnera operas "Tristans un Izolde", piedaloties augstas klases Vāgnera dziedātājiem – Irēnei Teorinai, Korbijam Velčam un Egilam Siliņam.

Detalizētāku informāciju par LNSO koncertiem iespējams atrast orķestra mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!