Foto: F64
"Vai jūs zinājāt, ka cilvēks, kuram pase atrodas vēstniecībā vīzas sagatavošanai un kuram ir ID karte, vēlētāja apliecību saņemt un doties balsot nevar?" portālam "Delfi" sašutis raksta lasītājs Matīss. Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) apstiprina lasītāja teikto un skaidro kāpēc.

Lasītājs pārliecināts, ka nav godīgi – tie, kuriem pase nozaudēta vai izgatavošanas procesā, vēlētāja apliecību var saņemt, bet tiem, kuriem attaisnojošu iemeslu dēļ tā nav pieejama, pilnībā liegta iespēja vēlēt. "Kur ir manas balsstiesības? Vai šo lietu iespējams kaut kā risināt?" vaicā iedzīvotājs.

Līdzīga rakstura ķibele atgadījusies lasītājai Katrīnai, kurai 3. oktobrī pasi sagrauza suns. Jauniete nekavējoties vērsās Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) ar savu derīgo ID karti, lai saņemtu vēlētājas apliecību, taču tā viņai atteikta – datorā darbiniekiem uzrādījās, ka pase joprojām derīga un tāpēc vēlētāja apliecība nepienākas. "Varot uztaisīt pasi," jaunietei ieteica darbinieki. "Priekš kam man. Sanāk, ka esmu pirkusi gan pasi, gan ID, par to maksājusi, bet apliecība man nepienākas. Bet, ja būtu pirkusi tikai ID, tad tas papīra gabals pienāktos. Paldies!"

CVK pārstāve Kristīne Bērziņa atgādina, ka saskaņā ar likumu Latvijā balsošanas dokuments ir pase. Tā kalpo vēlētāju reģistrēšanai un nodrošina, ka katram vēlētājam ir tikai viena balss, ko apliecina ar spiedogu. Tikai tajos gadījumos, ja iedzīvotājam pases nav, par balsošanas dokumentu kalpo vēlētāja apliecība. "Apliecība pieejama tikai tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuriem saskaņā ar PMLP ziņām nav izsniegta derīga pase. No šī arī izriet, ka ja pase nodota vēstniecībā, tā nav kļuvusi nederīga," rezumē Bērziņa, piebilstot, ka maldīgs ir priekšstats par vēlētāja apliecību kā par papīra gabalu, ko darbinieks var izdrukāt uz vietas. Gluži pretēji – arī apliecība ir dokuments ar pretviltošanas elementiem, kā sagatavošanai ir nepieciešams laiks.

Komentējot Katrīnas situāciju, ja pasi sagrauzis suns, CVK pārstāve aicina iedzīvotājus darbus neatlikt uz pēdējo brīdi. Šajā gadījumā iedzīvotājam būtu bijis PMLP jāziņo par to, ka dokuments ir nederīgs, jāpiesaka jauna pase PMLP.

Sarkanā līnija, līdz kurai tika apkopotas ziņas par Latvijas iedzīvotājiem, kuriem nav derīgas pases un kuri var saņemt vēlētāja apliecību, lai 6. oktobrī varētu nobalsot, tika novilkta 13. septembrī, portālam "Delfi" pastāstīja PMLP pārstāvis Māris Gorbunovs. Šobrīd vēlētāju apliecības ražotas netiek. "PMLP arī visiem potenciālajiem vēlētājiem nosūta informāciju, ka viņi var apliecību saņemt," stāsta Gorbunovs.

Kopumā šogad saražoti 60 000 vēlētāju apliecību. Līdz 5. oktobra rītam no tām izņemti vien 10 000 jeb 16%. PMLP gan prognozē, ka šogad izņemto apliecību skaits varētu būt lielāks par 20% kā tas bija iepriekšējās Saeimas vēlēšanās 2014. gadā. PMLP nodaļas apliecību saņemšanai būs atvērtas arī vēlēšanu dienā, 6. oktobrī. "Pirmsvēlēšanu laikā arī pases tika gatavotas paātrinātā režīmā. Ja, piemēram, suņa sagrauztās pases īpašniece būtu vērsusies pēc dokumenta 4. oktobrī, tā līdz vēlēšanu dienai tiktu sagatavota," norāda Gorbunovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!