Foto: Shutterstock

Psihosomatiski pacienti ar somatoformiem traucējumiem pārmērīgi bieži vēršas pie ģimenes ārsta ar nepamatotām prasībām atkārtoti veikt izmeklējumus, gadā apmeklējot ģimenes ārstu pat sešas septiņas reizes, secināts Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatikas un psihoterapijas klīnikas ģimenes ārstes Līgas Soidas pētījumā.

Somatoformi traucējumi ir saslimšana ar fiziskiem simptomiem jebkurā orgānu sistēmā bez organiski konstatējama pamatojuma, kuru izcelsme bieži vien ir saistīta ar apzinātiem, bet biežāk neapzinātiem emocionāliem traucējumiem.

Pēc pētījuma "Psihosomatiski pacienti ar somatoformiem traucējumiem primārā veselības aprūpē" autores paustā, pētījumos pierādīts, ka pacienti ar somatoformiem traucējumiem iztērē aptuveni 20% no visiem veselības aizsardzībai atvēlētajiem līdzekļiem. ASV tie ir aptuveni 100 miljardi dolāru, Eiropā - vidēji 22 miljardi eiro gadā, un lielo izdevumu dēļ visā pasaulē šo pacientu efektīva aprūpe kļūst par aizvien aktuālāku jautājumu.

Vienlaikus pētniece uzskata, ka, ņemot vērā Latvijas veselības aprūpei atvēlētā budžeta hronisko nepietiekamību, būtu jāpievērš īpaša uzmanība šo pacientu efektīvai aprūpei.

Pētījumā pausts, ka pacienti ar somatoformiem traucējumiem ārsta kabinetā pavada vairāk nekā divkāršu statistiski vidējo pacientam atvēlēto laiku. Šie pacienti pārmērīgi izmanto veselības aprūpes pakalpojumus, samazinot to pieejamību citiem, bet, neraugoties uz to, bieži negūst vēlamo rezultātu un ir neapmierināti ar savu veselības aprūpi kopumā.

Pētījumā arī atklājies, ka pacienti somatoformu traucējumu ārstēšanai vislabprātāk izmanto netradicionālas, zinātniski nepierādītas terapijas metodes. Kopumā netradicionālo medicīnu izvēlas 58% pētījuma pacientu, medikamentozu terapiju - 34%, bet psihoterapiju - tikai 9% pacientu.

Kā norādīja Soida, kopumā 91% pacientu neizvēlas psihoterapiju kā terapijas metodi somatoformu traucējumu ārstēšanā, tomēr pētījumā secināts, ka pacientiem, kas izmantoja psihoterapiju, ievērojami uzlabojās fizisko, kā arī nedaudz sabiedrisko aktivitāšu skaits, bet ļoti būtiski samazinājās pārmērīgas veselības aprūpes izmantošanas tendences.

Vienlaikus nepieciešami turpmāki pētījumi ar lielāku pacientu skaitu šai grupā, lai pierādītu psihoterapijas iespējamo pozitīvo ietekmi, piebilda pētniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!