Foto: LETA

Publiski izskanējušajos plānos apturēt Veselības aprūpes finansēšanas likumu pastāv ļoti lieli riski gan mediķiem, gan pacientiem, sacīja veselības ministre Anda Čakša (ZZS).

Viņa atgādināja, ka vienmēr bijusi visaptverošas veselības aprūpes piekritēja un cīnījusies par savu nostāju pusotru gadu līdz brīdim, kad sapratusi, ka naudu veselības aprūpei var iegūt tikai vienojoties par kompromisu. Šis kompromiss Veselības aprūpes finansēšanas likuma gadījumā bija veidot valsts veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanas sasaisti ar sociālajām iemaksām.

Ministre sacīja, ka publiski izskanējusī iecere ir ļoti riskanta, jo, vienkārši atceļot likumu, tiks samazināts budžets veselības aprūpes nozarei, un samazinājums varētu būt apmēram 300 miljoni eiro.

Čakša uzsvēra, ka patlaban sākta solidāra sistēma, kurā visi darba ņēmēji un devēji kopumā veic papildu 1% veselības aprūpei, kas šogad kopumā nodrošinājis 85 miljonus eiro. Un šis finansējums ļāvis palielināt ārstu un medicīnas māsu atalgojumu. "Mani biedē, ka, atņemot finansējumu, tiek nograuta stabilitāte, kas patlaban bija ielikta ar 1% sociālo iemaksu," skaidroja Čakša.

Viņa atgādināja, ka viena sabiedrības daļa veic iemaksu, bet otra ne, tāpēc likums bija "uzticības stāsts". Vienlaikus ministre piebilda, ka, ja likuma oponenti redz citu avotu, kur iegūt nepieciešamo finansējumu, lai nodrošinātu mediķiem apsolīto atalgojuma pieaugumu turpmākajos gados, tad grozu atcelšana var būt iespējama.

Pēc Čakšas paustā, gadījumā, ja valsts spētu atrast nepieciešamos līdzekļus, lai pārtrauktu divu grozu sistēmu, rodas cits jautājums, proti, vai valsts kopumā atsakās no principa, ka aprūpes pakalpojumi tiek sasaistīti ar sociālajām iemaksām, kā tas ir arī Igaunijā un Lietuvā.

Vienlaikus ministre uzsver, ka Veselības aprūpes finansēšanas likums nodrošinājis gan atalgojuma pieaugumu ārstniecības personām, gan iespēju uzlabot veselības aprūpi pacientiem. "Finansējums, kas nepieciešams, tostarp atalgojuma palielināšanai, ir liels. Nākamais gads veselības aprūpei izskatās ļoti izaicinošs," sacīja Čakša.

Uz jautājumu, kā ministre vērtē viņai veltīto kritiku saistībā ar Veselības aprūpes finansēšanas likumu, Čakša sacīja, ka, aizejot politikā, vienmēr jārēķinās ar to, ka politiķis ir vainīgs pie dažādiem notikumiem, tostarp pie kolektīvajiem lēmumiem, bet Čakša neturot ļaunu prātu, jo viņai esot svarīgi, ka cilvēki iegūst veselības aprūpes pakalpojumus un ka nozare jūt stabilitāti.

Vienlaikus Čakša piebilda, ka nepieņemama būtu situācija, kurā nozares un mediķu atalgojuma palielināšanai atvēlētais finansējums tiktu samazināts. Partijas diskusijās parādīja izpratni par nepieciešamību palielināt atalgojumu mediķiem, samazināt rindas, kā arī zāļu cenas, un šī iemesla dēļ ministre cer, ka diskusijās paustais, kā arī viņas īstenotā politika turpināsies.

Jau ziņots, ka Latvijas Veselības un sociālās aprūpes arodbiedrība (LVSADA) pauž satraukumu par to, ka koalīcijas veidošanas sarunās izskanējis nodoms atcelt Veselības aprūpes finansēšanas likumu.

Arodbiedrības pārstāve Vita Pluša informēja, ka par galveno iemeslu likuma atcelšanai tiek minēts tas, ka pretējā gadījumā vairāki desmiti tūkstoši cilvēku palikšot bez veselības aprūpes. Tomēr viņa uzsver, ka tas neatbilst patiesībai, jo neatliekamā medicīniskā palīdzība, dzemdību palīdzība, ģimenes ārsta sniegtie pakalpojumi, pamata izmeklējumi, kā arī psihisko slimību un infekcijas slimību diagnostika un ārstēšana saskaņā ar likumu ir un būs pieejami visiem Latvijas iedzīvotājiem, viņa uzsvēra.

Arodbiedrība pauž bažas, ka patiesais iemesls, kādēļ daži politiskie spēki vēloties likumu atcelt, varētu būt likumā nostiprinātais valdības pienākums palielināt valsts un pašvaldību finansējumu veselības aprūpei līdz vismaz 4% no iekšzemes kopprodukta 2020. gadā.

Kā ziņots, patlaban koalīcijas veidošanas sarunu procesā, kā arī priekšvēlēšanu laikā vēlmi atcelt Veselības aprūpes finansēšanas likumu izteikusi partiju apvienība "Attīstībai Par!". Tās līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts paudis, ka nākamajai valdībai būtu jānodrošina pieejamas veselības aprūpe, kur radikāli jāmaina pašreizējais modelis, likvidējot, viņaprāt, gaidāmo diskrimināciju pakalpojumu saņemšanā cilvēkiem, kas ir samaksājuši nodokļus.

"Attīstībai Par!" arī savā priekšvēlēšanu programmā norādījusi, ka viena no iecerēm ir "atcelt veselības aprūpes ierobežošanas likumu".

Otrdien pēc Jaunās konservatīvās partijas (JKP) un "Attīstībai Par!" tikšanās izskanēja, ka abiem politiskajiem spēkiem ir līdzīgs viedoklis par veselības reformas pārskatīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!