Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Brazīlijas prezidenta vēlēšanu pirmās kārtas uzvarētājs bijušais armijas virsnieks Žairs Bolsonaru ceturtdien atzina, ka ir ASV prezidenta Donalda Trampa apbrīnotājs.

Pirmo reizi runājot preses konferencē pēc pirmās kārtas, kurā viņš izcīnīja 46% balsu, otrajā vietā ar 29% atstājot kreiso kandidātu Sanpaulu eksmēru Fernandu Adadu, populistiskais Bolsonaru arī noliedza, ka būtu galēji labējo līderis.

"Es neesmu galēji labējs. Nosauciet kādu manu darbu, kas būtu galēji labējs," viņš sacīja.

"Kad es runāju par migrācijas jautājumu, tas ir tāpēc, ka mums nevar būt valsts ar atvērtām robežām," viņš piebilda, lietā liekot Trampam līdzīgu pretimigrācijas retoriku.

"Es esmu prezidenta Trampa apbrīnotājs. Viņš grib dižas Savienotās Valstis - es gribu dižu Brazīliju."

Kā liecina trešdien pētījumu centra "Datafolha" publicētās aptaujas dati, par Bolsonaru prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā 28.oktobrī gatavi balsot 49, bet Adadu - 36% vēlētāju. Pārējie vēlētāji vēl lēmumu nav pieņēmuši vai sola biļetenus sabojāt.

Atbalsts Bolsonaru strauji pieauga pēc tam, kad viņš 6.septembrī aģitācijas pasākumā tika smagi sadurts. Pēc uzbrukuma viņš nevarēja piedalīties kampaņas pasākumos. Tiesa gan, viņš turpināja aģitāciju sociālajos tīklos.

63 gadus vecais kandidāts nedēļu pirms pirmās kārtas balsojuma tika izrakstīts no slimnīcas, un svētdien viņš balsoja Riodežaneiro.

Kadri, kuros Bolsonaru redzams balsojam, dažos brazīliešos raisījušas aizdomas, ka viņš apzināti cenšas izvairīties no televīzijas debatēm ar Adadu, kas vēl trešdien uzstāja, ka šādas debates ir nepieciešamas.

Bolsonaru iemantojis pretrunīgu reputāciju ar saviem spriedumiem, kuros daudzi saskata seksismu, rasismu un homofobiju. Kritiķi apgalvo, ka viņš, nonākot valsts galvas amatā, būs vājš un pienākumos orientēties nespējīgs prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!