Foto: EPA/Scanpix/LETA

NASA vadība piektdien ASV vēstniecībā Maskavā slavēja Krievijas kosmosa programmu un, neskatoties uz nesējraķetes "Sojuz" kļūmi, pauda plānus, ka jau drīzumā ceļu uz Starptautisko kosmosa staciju mēros cita kosmonautu komanda, vēsta ziņu aģentūra AFP.

NASA vadītājs Džeimss Braidenstains izteicās, ka cilvēku komandas došanās kosmosā ar "Sojuz" varētu notikt saskaņā ar grafiku 20. decembrī.

Padomju savienībā projektētā "Sojuz" raķete šobrīd ir pasaulē vienīgā iespējamā palīdzība Starptautiskajai kosmosa stacijai, un notikušais incidents ietekmēs kā NASA, tā arī riņķojošās laboratorijas darbu.

Savukārt Krievijas puse uzstāj, ka visas plānotās pacelšanās kosmosā pagaidām ir atliktas un norit izmeklēšana. Kremlis pauž, ka eksperti pašlaik strādā, lai noskaidrotu, kas izraisīja raķetes kļūmi. Šobrīd izdarīt secinājumus ir pāragri, norādīja prezidenta Vladimira Putina runas vīrs Dmitrijs Peskovs.

"Delfi" jau ziņoja, ka ceturtdien pacelšanās laikā notikusi nesējraķetes "Sojuz MS-10" avārija, kā rezultātā apkalpe veica ārkārtas nosēšanos. Uz "Sojuz" klāja atradās krievu kosmonauts Aleksejs Ovčiņins un amerikāņu astronauts Niks Heigs, kuri bija ceļā uz Starptautisko kosmosa staciju.

Kosmosa kuģa ekipāža veica avārijas nosēšanos un kapsula ar apkalpi piezemējusies pie Žezkazghanas, Kazahstānā, aptuveni 400 kilometrus no pacelšanās vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!