Foto: Shutterstock
Berlīnes "Zaļā nedēļa", kas šogad notiek no 21. līdz 29. janvārim, lauksaimniecības un pārtikas jomā ir tikpat nozīmīgs pasākums kā Davosas forums politiķiem un ekonomistiem. Tajā Latvijas pārstāvji piedāvā alu un dzērvenes, vēsta laikraksts "Latvijas avīze".

Izstādē šogad piedalās 1632 dalībnieki no 57 pasaules valstīm, laikrakstam stāsta Vācijas lauksaimniecības un patērētāju tiesību aizsardzības ministre Ilze Aignere. Šis ir jau devītais gads, kad arī Latvija piedalās Berlīnes izstādē. Šogad kopējā Latvijas aizņemtā platība ir 57 kvadrātmetrus, kurā bez Zemkopības ministrijas stenda atrodami vēl četri ražotāji.

Izstādē piedalās SIA "Mandor Rīga", kas pārdod dzērvenes pūdercukurā un šokolādē, SIA "Paipal farm" ar paipalu olām, žāvētām paipalām un delikatesēm, SIA "Zaksi" ar Užavas alu un SIA "Dienvidi Plus" ar smiltsērkšķu sulu un dažādu sulu marmelādes ikriem.

Kā laikrakstam skaidro Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta pārstāve Ineta Vilciņa, kas ir atbildīgā par Latvijas ražotāju klātbūtnes organizēšanu "Zaļajā nedēļā", valsts šim pasākumam varēja atlicināt tikai aptuveni 25 tūkstošus latu. "Iepriekšējos gados ēdināšanu nodrošināja uzņēmums "Lido", kam valsts maksāja par Latvijas pārstāvēšanu izstādē. Lai to nodrošinātu, dalības izmaksas šogad nāktos palielināt četras reizes," laikrakstam saka Vilciņa.

Arī nelielais ražotāju skaits izstādē skaidrojams ar izmaksām – šogad uzņēmējiem pašiem bija jāsedz pusi no izmaksām par aizņemtajiem izstādes kvadrātmetriem, iepriekšējos gadus to apmaksāja valsts. Katrs ražotājs par vietu izstādes organizētājiem samaksāja 600 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!