Foto: F64
Šogad Latvija turpinās pakāpenisku izkļūšanu no krīzes un iekšzemes kopprodukta pieaugums var sasniegt 3,5%, preču un pakalpojumu eksporta apjomu pieaugums – 6%, investīciju apjoma palielināšanās – 7%, savukārt nodarbināto skaita pieaugums par 2%-3%, teikts jaunākajā Ekonomikas ministrijas sagatavotajā ziņojumā par tautsaimniecības attīstību.

Galvenais ekonomikas dzinulis atkal būs eksports. "Pašreizējās pozitīvās tendences ekonomikā, galvenokārt, izjūt ar eksporta iespējām saistīti uzņēmumi un tautsaimniecības nozares. Preču eksporta apjomi jau krietni pārsniedz pirmskrīzes līmeni. Izaugsme šogad vērojama visās preču ražošanas nozarēs, īpaši jāatzīmē mūsu galvenās eksporta nozares - apstrādes rūpniecības - izaugsme. Būtiski ražošanas apjomi šogad ir pieauguši kokapstrādes, elektrisko un optisko iekārtu, kā arī transportlīdzekļu ražošanas nozarēs," norāda ministrija. Pozitīvas tendences vērojamas arī metālu un metāla izstrādājumu ražošanas, kā arī mašīnbūves nozarēs. Pakāpenisko samazinās bezdarbs.

Nākamajā gadā ministrija ir izvirzījusi trīs galvenos mērķus: veicināt Latvijas un uzņēmēju konkurētspēju, sekmēt ražošanas attīstību jeb valsts reindustrializāciju un pastiprināti risināt energoapgādes un enerģētikas drošības jautājumus.

Latvijas uzņēmēju konkurētspējas celšanai plānots novirzīt galvenos valsts atbalsta instrumentus un sekmēt ES fondu finansējuma pieejamību prioritārajām tautsaimniecības nozarēm. Ražošanas attīstību prioritāri jābalsta uz jau šobrīd savu konkurētspēju apliecinošiem sektoriem - kokrūpniecību, pārtikas pārstrādi, metālapstrādi, ķīmiju un farmāciju, kā arī elektroaparātu būvi. Šīs tautsaimniecības nozares pašlaik veido aptuveni 80% no apstrādes rūpniecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!