Latvijas energoneatkarību var nodrošināt 300 megavatu jaudas termoelektrocentrāle (TEC). Šādai centrālei jāatrodas vai nu pie Ventspils, vai Liepājas, uzskata Ventspils mērs Aivars Lembergs.
Izskanējušos priekšlikumus par HES būvniecību uz Latvijas upēm Ventspils mērs novērtēja kā nenopietnus, jo valsts pašlaik nav spējīga realizēt šādus projektus.

Šobrīd neatkarīgākais kurināmais pasaulē ir akmeņogles, jo tās iegūst daudzās pasaules vietās. Modernākās tehnoloģijas ļauj sadedzināt akmeņogles, nenodarot lielu kaitējumu apkārtējai videi un cilvēkiem, uzskata Lembergs.

Šādai TEC jāatrodas pie vienas no Latvijas ostām, kuras ir spējīgas piegādāt kurināmo pa jūru. Ventspils osta tam būtu vairāk piemērota, jo tā spēj apkalpot lielākas kravnesības kuģus, kas ietekmē ogļu piegādes izmaksas.

300 megavatu TEC projekts izmaksā aptuveni 400 miljonus ASV dolāru (aptuveni 216 miljonus latu) un šādu projektu var realizēt tikai ar valsts atbalstu, uzskata Lembergs.

Ventspils pašvaldība patstāvīgi strādā pie mazāka, aptuveni 45 megavatu kooģenerācijas stacijas projekta.

Ekonomikas ministrs Krišjānis Kariņš paziņojis, ka rosinās risināt jautājumu, kā uzlabot situāciju un samazināt Latvijas atkarību no ārvalstu elektroenerģijas piegādātājiem. Vidēji 40% elektroenerģijas Latvija iepērk no kaimiņvalstīm. Viens no risinājumiem varētu būt jaunas elektrostacijas būvniecība, sacīja Kariņš.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !