Trešdien Rīgas rajona Aconē svinīgi tika uzsākta jauna 400 megavatu (MW) gāzes turbīnas energobloka celtniecība Rīgas 2.termoelektrocentrālē (TEC-2).
AS "Latvenergo" un Spānijas kompānijas "Iberdrola Ingenieria y Consultoria S.A.U./Iberdrola Generacion S.A.U." ("Iberdrola") noslēgtais līgums paredz divu gadu laikā izbūvēt kombinētā cikla energobloku, iekārtu izgatavošanu un montāžu, celtniecības darbus, personāla apmācību un divu gadu garantiju, kā arī stacijas servisa apkalpošanu 12 gadu periodam.

Jaunā energobloka izbūves darbi uzsākti gada sākumā, patlaban ir sagatavots būvlaukums stacijas celšanai, bet darbus plānots paveikt aptuveni divu gadu laikā. TEC-2 rekonstrukcija izmaksās 177 miljonus eiro (124 miljonus latu), bet jaunā energobloka apkalpošana - 95 miljonus eiro (66,7 miljonus latu).

177 miljonu eiro ir grandiozs investīciju projekts, un tas stiprinās Latvijas ekonomisko attīstību. Tas arī ir ieguldījums, kuru izjutīs katrā mājsaimniecībā, un tas ļaus nostiprināt "Latvenergo" pozīcijas, savā uzrunā sacīja "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Kārlis Miķelsons.

""Latvenergo" līdz šim ir saglabājis lētāko elektrības tarifu Baltijas valstīs, jo ilgus gadus esam spējuši noturēt ļoti zemu cenu saviem pakalpojumiem un gudri izmantot iespēju pirkt lētu enerģiju. Abas šīs iespējas sāk izsīkt, jo ir pienācis laiks, kad energoresursu vērtība kļūst skaudri saprotama visā pasaulē, arī pie mums," atzīmēja Miķelsons.

Viņš uzsvēra, ka šo sadārdzināšanos tomēr var kaut nedaudz attālināt un bremzēt, ieguldot tādās tehnoloģijās un iekārtās, kas dārgos resursus spēj tērēt ekonomiski. Tāda būs arī TEC-2.

"Mēs esam priecīgi, ka Spānijai ir iespēja piedalīties šāda projekta realizācijā tieši Latvijā. Latvija pēdējos gados ir sasniegusi strauju ekonomisko attīstību, bet līdz ar to ir nepieciešams vairāk energoresursu, un mēs esam šeit, lai palīdzētu atrisināt šo problēmu un nostiprināt ekonomisko attīstību," sacīja "Iberdrola" vadītājs Ignasio Sančess Galans.

Viņš informēja, ka projekts ir daļa no "Iberdrola" starptautiskās stratēģijas. Kompānija cer paplašināt savu darbību Latvijā tādās industriālās jomās kā elektroenerģijas ražošana, atjaunojamo energoresursu izmantošana, kā arī elektroenerģijas sadale.

Vides ministrijas parlamentārais sekretārs Mārtiņš Jirgens pauda gandarījumu, ka šis projekts nodrošinās fosilā kurināmā efektīvu izmantošanu, lai ražotu gan siltumu, gan enerģiju.

"Šis projekts parāda, ka attīstās Latvijas tautsaimniecība, attīstās Latvijas valsts. Latvijas attīstība ir bijusi viena no straujākajām jauno Eiropas Savienības valstu vidu, savukārt Spānija ir viena no vecajām dalībvalstīm, kura attīstās visstraujāk. Šī attīstība tagad ļauj investēt dažādos projektos Latvijā," pasākumā atzīmēja ekonomikas ministrs Aigars Štokenbergs (TP).

Patlaban noslēgumam tuvojas jaunā energobloka projektēšana, ko veic "Iberdrola" kopā ar Spānijas kompānijas IDOM inženieriem, Somijas inženieru kompāniju "Poyry" un Latvijas AS "SEP".

Atbilstoši izstrādātajiem projektiem ir uzsākti darbi pie galveno stacijas iekārtu ražošanas. Gāzes turbīnas modeli 9FB piegādās "General Electric", tvaika turbīnu izgatavos "Škoda", bet katlu utilizatoru ir uzticēts ražot kompānijai "NEM". Lai projektu veiksmīgi realizētu, celtniecības darbu veikšanai "Iberdrola" ir piesaistījusi Latvijas būvuzņēmumu "Latvijas energoceltnieks".

Patlaban ir pabeigta pāļu izbūve. Paralēli norisinās pamatu būvniecība, aktīvi tiek strādāts pie gāzes turbīnas pjedestāla izbūves, kā arī tvaika turbīnas palīgiekārtu pamatu izbūves.

Rīgas TEC-2 rekonstrukcijas būvdarbus plānots pabeigt 2008.gadā, un tā būs modernākā elektroenerģijas un siltuma stacija Baltijas reģionā, kas ievērojami palielinās Latvijas energoneatkarību un nodrošinās kvalitatīvu enerģiju klientiem.

Pēc rekonstrukcijas TEC-2 elektriskā jauda pieaugs no tagadējiem 330 MW uz aptuveni 600 MW, nepalielinot siltuma jaudu. Pateicoties efektīvākai kurināmā izmantošanai, jaunais energobloks uz vienu siltuma vienību saražos trīs reizes vairāk elektroenerģijas, reizē līdz minimumam samazinot stacijas kaitīgo ietekmi uz vidi.

Pēc rekonstrukcijas elektroenerģijas izstrāde koģenerācijas režīmā pieaugs no vidēji 820 gigavatstundām gadā (GWh/gadā) - līdz apmēram 2200 GWh/gadā, kas Latvijai papildus dos apmēram 1400 GWh/gadā.

Plānots, ka TEC-2 strādās koģenerācijas režīmā apkures sezonā, ražojot gan siltumu, gan elektrību, bet vasarā strādās kondensācijas režīmā, ražojot tikai elektroenerģiju, jo siltā laikā pieprasījums pēc siltumenerģijas sarūk.

TEC-2 jaunā energobloka darbība būs ievērojams enerģijas ražošanas izmaksu samazināšanas faktors. Taču, ņemot vērā, ka jau 2006.gadā ir pieaugušas elektroenerģijas ražošanas un importa izmaksas, nākotnē "Latvenergo" darbības pozitīvu rādītāju nodrošināšanai būs nepieciešamas elektroenerģijas tarifa korekcijas atbilstoši tirgus situācijai.

Rīgas TEC-2 ir lielākā Latvijas termoelektrostacija, nozīmīgs elektroenerģijas ražošanas avots un būtisks siltuma avots Rīgai. TEC-2 iekārtu ekspluatācija tika uzsākta laika posmā no 1973. līdz 1979.gadam, pa šo laiku ir mainījusies stacijas noslodze un darba režīmi, tādēļ ir palielinājies iekārtu fiziskais nolietojums.

"Latvenergo" elektroenerģiju un siltumu ražo divās Rīgas termoelektrostacijās, kuras 2005.gadā kopā saražoja 1286 GWh elektroenerģijas un 2861 GWh siltumenerģijas. 2005.gadā Latvijā patērēja 5880 GWh elektroenerģijas.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!