No nākamā gada tiks paaugstināta akcīzes nodokļa likme naftas produktiem - benzīnam nodoklis palielināsies aptuveni par 1,7 santīmiem un dīzeļdegvielai - par 1,4 santīmiem par litru. Tāpat pieaugs arī nodoklis tabakai no 21 līdz 23 latiem par 1000 gramiem, paredz valdības piektdien atbalstītie grozījumi likumā par akcīzes nodokli.
Paredzēts, ka akcīzes nodokļa likme benzīnam ar 2007.gada 1.janvāri palielināsies par 1,7 santīmiem par litru un būtu 20,9 santīmi par litru pašlaik esošo 19,2 santīmu par litru vietā, savukārt, dīzeļdegvielai palielināsies par 1,4 santīmiem par litru un būtu 17,8 santīmi par litru pašlaik esošo 16,4 santīmu par litru vietā.

Paredzēts arī palielināt akcīzes nodokļa likmes smēķējamai tabakai – smalki sagrieztai tabakai cigarešu uztīšanai - nodokļa likme palielināsies par diviem latiem par 1000 gramiem, lai tā atbilstu ES direktīvā noteiktajam minimālajam lielumam.

Pašlaik likumā "Par akcīzes nodokli" akcīzes nodokļa likme smēķējamai tabakai – smalki sagrieztai tabakai cigarešu uztīšanai, ir 21 lats par vienu kilogramu tabakas. Finanšu ministrija informē, ka, ņemot vērā valūtas kursa svārstības, ir nepieciešams paaugstināt akcīzes nodokļa likmi smēķējamai tabakai – smalki sagrieztai tabakai cigarešu uztīšanai, jo nacionālā likme minētajam produktam ir par 9,5% zemāka, nekā Eiropas prasības - 32 eiro par vienu kilogramu tabakas.

Finanšu ministrija norāda, ka pēdējo reizi Latvijas akcīzes nodokļa likmju naftas produktiem salīdzināšana ES direktīvās noteiktajām prasībām tika veikta, ņemot vērā Eiropas Centrālās bankas noteikto eiro/lata kursu 2004.gada 1.oktobrī (EUR/LVL=0,6675) un minētās likmes ir spēkā no 2005.gada 1.janvāra līdz šim brīdim.

Ar 2005.gada 1.janvāri lats ir piesaistīts eiro, un eiro/lata svārstības ir salīdzinoši nelielas, taču ir izveidojusies starpība starp Latvijas nodokļa likmēm un direktīvās noteiktajām nodokļu likmēm naftas produktiem, kas pārsniedz piecus eiro vai 5%.

2005.gadā bija straujš degvielas cenu kāpums, kas negatīvi ietekmēja arī inflāciju. Pamatojoties uz Ministru kabineta lēmumu, akcīzes nodokļa likmes paaugstināšana, vienojoties ar Eiropas komisiju, tika atlikta uz gadu.

Ministrija norāda, ka šogad pēdējo mēnešu laikā benzīna un dīzeļdegvielas cenas Latvijā ir ievērojami kritušās. 95.markas benzīna mazumtirdzniecības cena kopš septembra sākuma ir samazinājusies aptuveni par 0,12 latiem par litru – no 0,675 līdz 0,555 latiem par litru jeb par 17,8%. Pašlaik 95.markas benzīna cena ir par 0,043 latiem par litru zemāka nekā šā gada sākumā. Dīzeļdegvielas mazumtirdzniecības cena Latvijā kopš augusta vidus ir pazeminājusies par 0,064 latiem par litru jeb par 9,9% un ir par 0,013 latiem zemāka nekā šā gada sākumā.

Akcīzes nodokļa likme naftas produktiem tiks palielināta, ņemot vērā gan eiro/lata kursa svārstības, gan papildus palielinot akcīzes nodokli, lai pakāpeniski tuvinātu Latvijas faktisko naftas produktu akcīzes nodokļu likmi tam akcīzes nodokļu minimālajam līmenim, kas Latvijai saskaņā ar ES direktīvu jāsasniedz 2008.gadā (nodokļa likmes naftas produktiem palielināsies vidēji par 8-9%).

Saskaņā ar Padomes direktīvu, kas nosaka minimālās akcīzes nodokļa likmes, nosacījumiem, Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, kas nav piesaistījušas savu nacionālo valūtu pie eiro, katru gadu pēc eiro maiņas kursa oktobra pirmajā darba dienā, kas ir publicēts "Eiropas Kopienu Oficiālajā Vēstnesī", ir jākoriģē nacionālās akcīzes nodokļa likmes nacionālajā valūtā uz nākamā gada 1.janvāri, lai tās atbilstu direktīvās noteiktajām likmēm eiro.

Nacionālās nodokļu likmes nav jāmaina, ja nepieciešamais nacionālo nodokļa likmju palielinājums nepārsniedz piecus eiro vai 5%, neatkarīgi no tā, kura summa ir mazāka. Eiropas Centrālās bankas eiro/lata kurss 2006.gada 2.oktobrī ir 0,6960.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!