Lai atvieglotu komersantiem gada pārskatu iesniegšanu un ieviestu vienas pieturas aģentūras principu, turpmāk gada pārskati būs jāsniedz tikai Valsts ieņēmumu dienestā (VID), nevis VID un Uzņēmumu reģistrā, kā tas bija līdz šim.
To paredz Finanšu ministrijas sagatavotie grozījumi likumdošana, kuri ceturtdien izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē. Grozījumi "Gada pārskatu likumā" un "Konsolidēto gada pārskatu likumā" paredz, ka pārskats iesniedzams tikai VID, kurš šā pārskata kopiju elektroniskā formā nodotu Uzņēmumu reģistram. Tāpat komersantiem pašiem vairs nebūs jāpublicē laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" gada pārskata (konsolidētā gada pārskata) informāciju; turpmāk Uzņēmumu reģistrs publicēs laikrakstā paziņojumu, ka gada pārskata (konsolidētā gada pārskata) informācija ir pieejama Uzņēmumu reģistrā.

Situācija, kad sabiedrībai viens un tas pats dokuments ir jāiesniedz divās valsts iestādēs un vēl jāpublicē valsts oficiālajā izdevumā, rada papildu administratīvo slogu un papildu izmaksas, norāda Finanšu ministrijā. Gada pārskata lietotājiem, ievērojot šīs informācijas atšķirīgo izmantošanu (nodokļu maksāšanas kontrole un trešo personu informēšana), ir būtiski saņemt patiesu un identisku informāciju par sabiedrības darbību un tās rezultātiem, kā arī par koncernu un konsolidācijā iesaistīto sabiedrību kā kopuma darbību un tās rezultātiem. Pašlaik ir praktiski neiespējami pārbaudīt, vai abās valsts iestādēs iesniegtie un valsts oficiālajā izdevumā publicētie dokumenti ir identiski.

Tādēļ bija nepieciešams izstrādāt likumprojektus par attiecīgiem likumu grozījumiem, lai būtu iespējams piemērot vienas pieturas aģentūras principu un samazināt sabiedrībām administratīvo slogu un izmaksas.

Paredzams, ka grozījumi abos likumos stāsies spēkā 2008.gada 1.jūlijā un būs attiecināmi uz pārskatiem, kas iesniegti šajā datumā vai vēlāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!