Salīdzinot ar pērnā gada nogali, pieaudzis to mājsaimniecību skaits, kuras netiek galā ar kredītsaistībām, taču eksperti uzskata, ka vēl nevar runāt par negatīvām tendencēm kreditēšanas jomā, raksta laikraksts "Biznes&Baltija".
Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) secināja, ka pērnā gada nogalē kredīta maksājumus ar kavēšanos veic 4,9% no kredītņēmējiem, bet šī gada jūnijā - 6,1%.

Šī gada pirmajā pusgadā kopējais mājsaimniecību kavēto maksājumu kredītsaistību apjoms sasniedzis 314 miljonus latu. Ne vairāk par vienu mēnesi tika kavētas izmaksas par kopējo summu 239 miljoni latu, ar kavējumu līdz trīs mēnešiem tiek maksāti parādi par kopējo summu 49,045 miljoni latu, bet līdz pat pusgadam tiek gaidīti maksājumi par kredītsaistībām 10,9 miljonu latu apjomā, un vairāk par pusgadu - 14,768 miljonu latu apjomā.

FKTK aplēses liecina, ka "bezproblēmu" kredītsaistību pieaugums pirmajā pusgadā bija 23,7%, bet kavēto saistību pieaugums- 58,9%.

"Hansabanka" laikrakstam atzinusi, ka no visiem bankas klientiem maksājumus kavē tikai 1%. "SEB Unibanka" un "Parekss Banka" laikrakstam pavēstījusi, ka neredz nemaksātāju skauta pieaugumu.

"Hansabankas" pārstāvis Ivars Svilāns norādījis, ka cilvēkiem ir raksturīgas galējības – no nepamatoti pesimistiskajām prognozēm līdz tikpat nepamatotam pesimismam. "Tagad daudziem liekas – ja ekonomika ir pārkārsusi, tad jāparādās problēmām. Taču šīs problēmas neradīsies, ja vien valdībā nebūs bezdarbības".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!