Valdība otrdien pieņēma Finanšu ministrijas sagatavotus grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) deklarāciju, kas ļaus neuzrādīt PVN deklarācijā nodokļa rēķinus, kuros preču un pakalpojumu kopējā vērtība bez PVN ir mazāka par 500. Līdz šim bija jāuzrāda visus rēķinus, sākot ar 100 latiem.
Ar izmaiņām noteikumos tiek atvieglots administratīvais slogs nodokļu maksātājiem, samazinot PVN deklarāciju aizpildīšanas laiku un iesniedzamo deklarāciju apjomu, informēja Finanšu ministrijas Komunikācijas departamentā.

Grozījumi paredz, ka deklarācijas pielikumā atsevišķi būs jānorāda nodokļa rēķini, kuros preču un pakalpojumu kopējā vērtība bez PVN ir 500 lati vai vairāk.

Nodokļu maksātājiem, kuri saņem atlaidi, iegādājoties preces Eiropas Savienības teritorijā, vai saņem pakalpojumus, par kuriem PVN budžetā maksā pakalpojumu saņēmējs, vai arī saņem atpakaļ par minētiem darījumiem iepriekš samaksāto avansu, kā arī šo darījumu anulēšanas gadījumos, PVN deklarācijā būs jāiekļauj saņemto preču (pakalpojumu) vērtības samazinājums, kā arī aprēķinātā nodokļa un priekšnodoklī uzrādāmā nodokļa summas samazinājums ar mīnusa zīmi.

Lai jauno normu piemērošanas sākšana mēneša vidū neapgrūtinātu PVN administrēšanu gan nodokļa maksātājiem, gan Valsts ieņēmumu dienestam, noteikumi stāsies spēkā ar šā gada 1. septembri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!