Pirms diviem gadiem dibinātā SIA "Vundera", kuras apgrozījums pērn bijis lielākais Latvijas uzņēmumu vidū un sasniedzis 413 miljonus latu, ir noslēpumains, ar to īpašniekiem nevar sazināties, un, pēc ekspertu domām, tas varētu būt fiktīvs uzņēmums, trešdien ziņo laikraksts "Dienas Bizness".
Uzņēmums gada laikā kopš dibināšanas uzrādījis peļņu 28 700 latu un apgrozījumu vairāk nekā 413 miljoni latu, uzņēmumā ir tikai viens darbinieks, kas ir arī uzņēmuma valdes loceklis, bet uzņēmuma pamatkapitāls ir 2000 latu.

Salīdzinājumam, otrais lielākais apgrozījums – 356,2 miljoni latu bijis kompānijai "Elko Grupa", kas nodarbojas ar IT preču vairumtirdzniecību, tirgū darbojas jau 14 gadus un ir pārstāvēta vairāk nekā deviņās valstīs.Kompānijas peļņa pērn bijusi 12,9 miljoni latu.

SIA "Vundera" dibinātāja rīdziniece Vlada Draguņeviča, sarunā laikrakstu atzinusi, ka uzņēmumu nodibinājusi 2005. gada 29. novembrī, jo parādījusies iespēja iesaistīties biznesā, tirgojot makšķerēšanas piederumus. Draguņeviča skaidrojusi, ka izrādījās, ka cilvēks, kurš piedāvāja lielisko ideju, vēlāk atrada citu izplatītāju, tāpēc drīz kompānija tika pārdota. "Lursoft" dati liecina, ka pēc Draguņevičas "Vundera" amatpersonu vidū parādījās Mārcis Blahins. Publiskā informācija internetā liecina, ka viņš ir jurists, bet uzņēmumā SIA "Vundera" līdz 2006.gada februārim ieņēmis valdes locekļa amatu, vēlāk šajā amatā sāka darboties kāds Spānijā dzīvojošais Pīters Antonijs Galahers, bet "Lursoft" datos viņam kā piederības valsts norādīta Lielbritānija.

Galahers ir arī vienīgais uzņēmuma īpašnieks. Viņš savu dzīvesvietu reģistrējis vienu no dārgākajiem Eiropas kūrortiem - Marbelju Spānijā. Pilsētas pašvaldībā laikrakstu informējuši, ka Galahers dzīvo zonā, kurā 90% no visām esošajām villām uzceltas nelikumīgi, jo saskaņā ar pašlaik spēkā esošo pilsētas plānu apbūve šajā zonā nav paredzēta. Sanpedro de Alkantara ir pilsētiņa ar aptuveni 35 000 iedzīvotāju.

Blahins laikrakstam nav sniedzis nekādu informāciju, paužot, ka "viņiem negribētos, ka par šo uzņēmumu vispār kaut kas tiktu rakstīts", un nav sniedzis arī kontaktinformāciju jaunajam uzņēmuma īpašniekam. "Lursoft" pieejamā informācija liecina, ka uzņēmuma galvenā darbības nozare ir tirdzniecības starpniecība, bet statūtos minēts arī tas, ka uzņēmums nodarbojas ar biroja tehnikas iznomāšanu, mazumtirdzniecību specializētajos veikalos.

Kāds nodokļu nozarē strādājošais norāda uz to, ka "Vundera" atbilst klasiskajām fiktīva uzņēmuma pazīmēm. Reāli par uzņēmumu nekas nav dzirdēts, bet dati rāda ļoti lielu apgrozījumu. Tāpat pie klasiskajām fiktīvo uzņēmumu pazīmēm tiek minēts, ka uzņēmums reģistrēts eksistējošā adresē Rīga, Krišjāņa Valdemāra iela 18 - 3, bet reāli tur neatrodas - amatpersonas tur neesot manītas kopš jūlija. Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta priekšnieks Viesturs Burkāns laikrakstam nav varējis sniegt informāciju par viņu lietvedībā atrodošos lietu izmeklēšanu, bet norādīja uz klasiskajām uzņēmumu fiktīvajām pazīmēm. "Pie konkrētām pazīmēm jāmin arī uzņēmumu reģistrēšana uz viltotu dokumentu un mirušu personu vārdiem, tad ir jāvērtē, vai Valsts ieņēmumu dienestā ir iesniegti dokumenti un vai ir reāli notikusi preču vai pakalpojumu pārdošana vai tas ir izdomāts," norādījis Burkāns, piebilstot, ka, ja rodas jautājumi par noteiktu uzņēmumu, var vērsties ar iesniegumu Finanšu policijā, lai tiktu noskaidroti lietas apstākļi. Neoficiāla informācija liecina, ka "Vundera" ir atvērusi kontu lielākajā Latvijas komercbankā "Hansabanka", taču bankā arī netika sniegta nekāda informācija, jo tā nesniedz ziņas par saviem klientiem.

"Vundera" ir reģistrēts arī Pievienotās vērtības nodokļu reģistrā, bet uzzināt nomaksāto nodokļu apjomu laikrakstam nav izdevies. Arī biroja tehnikas izplatīšanas un iznomāšanas nozarē strādājošie, kuriem konkurences izpētes rezultātā būtu jāzina uzņēmumi, kas nodarbojas ar līdzīgu produktu vai pakalpojumu piedāvāšanu, neko nebija par "Vunderu" dzirdējuši.

Kādas kopēšanas tehnikas izplatīšanas kompānijas pārstāvis laikrakstam norādījis, ka tas ir nereāls apgrozījums kompānijai, kura darbojas minētajā sfērā, jo realitātē tirgus līderu apgrozījums šajā nozarē sasniedz piecus miljonus latu, pārējiem tas svārstās no viena līdz diviem miljoniem latu. Rekords ir bijis 12 miljoni latu kādai datortehnikas tirdzniecības kompānijai.

Sazinoties ar valsts iestādēm, kas nodarbojas ar ekonomisko noziegumu izmeklēšanu, laikrakstam nav izdevies atrast apstiprinājumu, ka lieta par šo uzņēmumu būtu ierosināta. Laikraksta rīcībā ir neoficiāla informācija, ka kopš šī gada maija uzņēmums iesniedzis Valsts ieņēmumu dienestā dokumentus par saimnieciskās darbības pārtraukšanu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!