"Lattelecom" grupas meitasuzņēmums SIA "Lattelecom Technology" un biznesa programmatūras izstrādātāja SAP AG liela projekta gaitā Latvijā plāno veidot programmēšanas fabriku, to intervijā žurnālam "Kapitāls" atzinis "Lattelecom Technology" valdes priekšsēdētājs un izpilddirektors Valdis Lokenbahs.
Ideja par šādas fabrikas veidošanos bijusi jau pirms septiņiem gadiem uzņēmumam AS "Dati", taču projekts neizdevās, jo neviens tam neticēja, sacīja Lokenbahs.

"Nu tas projekts ir aizgājis daudz, daudz tālāk, un mums ir izdevies pārliecināt SAP. Ar SAP esam sarunājuši, ka mēs veidosim migrācijas (no vienas risinājuma versijas uz jaunāko) fabriku, visa dokumentācija tai jau ir izstrādāta. Pašā tuvākajā laikā mēs jau slēgsim ražošanas līgumus par to, kādus darbus mēs sāksim tūliņ, un viss notiks rūpnieciskā veidā," žurnālam pastāstīja Lokenbahs.

Viņš norādīja, ka tiks iesniegts pieprasījums par darbu, kurš tiks sadalīts pa daļām un palaists ražošanas ķēdītē. Šajā ražošanas ķēdītē ir iesaistītas universitātes. Pirmajā posmā tiks iesaistītas Rēzekne un Jelgava, kas izrādīja vislielāko atsaucību, sagatavoja cilvēkus, sūtīja uz lekcijām pasniedzējus.

Šī fabrika eksperimentālā kārtā pašlaik būs tikai Latvijā. Tajā tiks ražotas jaunas aplikācijas no SAP R/3 uz jauno platformu.

"Fabrika ražos tāda pasaules projekta daļas, kuram ir 40 000 pasūtītāju visā Eiropā. Un šīs projekta daļas mēs izņemam ārā, izlaižam caur fabriku un skatāmies, kā tās strādā jau jaunajā platformā. Pirmais noteikums ir tas, ka ir ļoti šaura specifikācija, tāpēc iespējams konveijera princips. Pašreiz mēs tikai sākam šo fabriku, bet mums iet tālāk sarunas, ir idejas par to, ko varētu vēl veidot šeit, ja pirmais posms būs sekmīgs," piebilda Lokenbahs.

Viņš ir pārliecināts, ka speciālistus šim darbam izdosies atrast.

Lokenbahs skaidro, ka "Lattelecom Technology" ideoloģija bāzējas uz jauniem speciālistiem. "Mēs audzējam jaunu paaudzi, jaunus speciālistus. Un mēs skaidri saprotam - ja mēs paši to nedarīsim, neviens to neizdarīs. Mēs strādājam ar universitātēm, mēs apmācām universitātes pasniedzējus, ir arī speciāli kursi un laboratorijas darbi, kuros apmāca cilvēkus, kā viņiem būs jāstrādā," sacīja Lokenbahs.

Pēc viņa teiktā, arī uz zemākas kvalifikācijas darbiniekiem uzņēmums skatās ļoti nopietni. "Nu ko dara tās jaunās māmiņas, kas ir beigušas institūtu, ir apmācītas. Kad atnāk vīrs mājās, grauž vīru. Atbrīvosim viņu vīrus. Un var strādāt trīs četras stundas vakaros, no četriem līdz astoņiem. Mēs pat priekš sevis izstrādājam vienu tādu programmu, lai tās māmiņas var iet un pašancēt," sacīja Lokenbahs.

"Lattelecom" grupas uzņēmums "Lattelecom Technology" ir lielākais informācijas tehnoloģiju uzņēmums Latvijā, kas klientiem spēj nodrošināt pilnu integrētu IT risinājumu un pakalpojumu spektru. "Lattelecom Technology" ir vairāk nekā 100 programmatūru izstrādes darbinieku, "Microsoft" un "Oracle" tehnoloģiju sertificēti speciālisti.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!