Valsts ieņēmumu dienests (VID) atteicis vairākiem nekustamo īpašumu projektu attīstājiem atmaksāt to pārmaksāto pievienotās vērtības nodokli (PVN), piektdien vēsta laikraksts "Dienas bizness".
Uzņēmēji laikrakstam pauduši, ka vērtē to kā VID mēģinājumu uz viņu rēķina uzlabot valsts budžeta ieņēmumu izpildi un būtībā, VID ierēdņi, atsakot priekšnodokļa pārmaksas atmaksu, neformāli paziņo, ka atmaksās to tikai pēc tiesas sprieduma. Šo viedokli laikrakstam apstiprinājuši arī nodokļu konsultanti. "Ja kā atteikuma arguments tiek izmantots tas, ka uzņēmējam nav ar PVN apliekamu darījumu un līdz ar to PVN pārmaksa netiek atmaksāta, tad tas jau raksturo VID tendenciozo interpretāciju PVN likuma normām, kurās nekas tāds nav minēts un norāda uz iestādes patvaļu," laikrakstam paudusi auditorfirmas SIA "Deloitte Latvia" vecākā nodokļu konsultante Sabīne Vuškāne, norādot, ka šādi VID spriedumos izmantoti argumenti ir klajā pretrunā ar Eiropas Kopienu Tiesas spriedumiem.

Nodokļu konsultante laikrakstam teikusi, ka patlaban likums nosaka, ka nodokļu pārmaksa nekustamo īpašumu jomā tiek atmaksāta tad, kad tā rodas un vienīgais ierobežojums ir, ka tā jāpieprasa trīs gadu laikā no tās rašanās brīža. Vuškāne pieļāvusi iespēju, ka var rasties situācija, ka uzņēmums nesaņem PVN atmaksu, lai arī ir to pieprasījis, prasības izskatīšanas vairākās instancēs dēļ vai arī tāpēc, ka VID kādu iemeslu dēļ vairāk nekā trīs gadus neveic nodokļu auditu nekustamo īpašumu attīstītājiem.

Vuškāne laikrakstam atzinusi, ka iespējams, VID amatpersonas baidās pieņemt lēmumus par pārmaksātā PVN atmaksu, jo var tikt turētas aizdomās par korupciju un atbildību par šiem lēmumiem vienkārši novirza uz tiesu.

Tomēr šāda VID politika faktiski palielina nekustamo īpašumu attīstītāju projektu izmaksas, kas, savukārt, atstāj iespaidu uz projektu pārdošanas, īres vai nomas cenām, Vuškāne norādījusi laikrakstam. Turklāt, pēc tiesas procesu beigām, valstij tik un tā būtu jāatmaksā "iesaldētais" nodoklis, kas nelabvēlīgi atsauksies uz valsts budžetu, atzinusi Vuškāne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!