Foto: AFI
Valsts uzņēmuma "Latvenergo" akciju kotēšana biržā būtu pareizs solis un piemēri citviet pasaulē liecina, ka tas vairotu uzņēmuma efektivitāti, taču lēmums par to jāpieņem uzņēmuma akcionāriem – valstij, intervijā laikrakstam "Diena" norāda bijušais Eiropas enerģētikas, tagad attīstības sadarbības komisāra amata kandidāts Andris Piebalgs.

"Manuprāt, šāds solis būtu pareizs," pauž Piebalgs, atgādinot, ka līdzīgu soli spēra Francijas kompānija EDF, un rezultātā tās efektivitāte nenoliedzami palielinājās. "Tādējādi arī ideja par daļas "Latvenergo" akciju kotēšanu ir apsverama, taču Eiropas Komisija šo jautājumu nekādā mērā neietekmēs. Tam ir jābūt vienīgi Latvijas valsts lēmumam. Es tikai vēlējos pateikt, ka pozitīvs precedents tam ir," norādījis komisārs.

"Bieži arī tiek runāts par to, vai Latvijā vajag lielāku energokonkurenci, un mana atbilde ir - jā. Latvijai vairāk vajag konkurences enerģijas apgādes sfērā," sacījis komisārs, uzsverot, ka "tas vienmēr ir reāli" un "te runa ir tikai par politisko vēlmi". Tomēr Piebalgs atzīst, ka "būtu labi, ja visas Baltijas valstis konkurences konceptu izstrādātu kopā".

Piebalgs arī atzīst par "interesantu" ieceri Latvijā būvēt vēl kādu gāzes krātuvi, taču uzsver, ka "tam ir jābūt komerciālam, nevis valdības finansētam projektam". "Personīgi es uzskatu, ka vismaz Inčukalna izmēra gāzes krātuvei Baltijas tirgū ir jēga," norāda komisārs, vienlaikus uzsverot, ka "ir jāveic liels ieguldījums, lai tādu izveidotu, un ir arī jāzina liels patēriņa tirgus". "Jautājums gan ir par to, kas būs patērētāji -vai Latvija, Lietuva un Igaunija gāzi patērēs vairāk vai arī mazāk. Tas arī ir pamatjautājums," sacījis Piebalgs.

Viņš uzskata, ka Latvijas energobilance ir diezgan sabalansēta un valsts enerģētikas situācijas atkarība no Krievijas nav kritiska. "Jā, tiešām mums ir imports no Krievijas gan gāzei, gan elektrībai, taču mums ir arī savi HES, ir tīkli, kas saistīti ar Igauniju un Somiju utt.," uzsver komisārs, norādot, ka "katrā ziņā es neredzu briesmas Latvijas energoapgādei". Viņš uzskata, ka Krievija ir uzticams partneris un "ar Krieviju mēs turpināsim sadarboties energobiznesa jomā, un tas nav nepareizi".

Tomēr Piebalgs atzīst, ka "var domāt par kādu diversifikāciju gāzes tirgum", uzsverot, ka pie tā būtu jāstrādā visām trim Baltijas valstīm kopā, lai izveidotu vienu sašķidrinātās gāzes termināli. "Par diversifikāciju gan vajadzētu domāt, jo gāzesvados notiek dažādas avārijas, un tad ir jautājums par to, cik ilgi var izdzīvot," paudis Piebalgs. Viņš uzsver, ka Latvijai būtu jāiet "dziļumā" atjaunojamo resursu un energoefektivitātes jomā, tāpat jādomā par tirgus integrāciju ar Ziemeļvalstīm, "no kā ilgtermiņā noteikti ieguvēji būtu visi Latvijas patērētāji".

Komisārs prognozē, ka nākotnē energoresursu cenas kāps, jo pasaules ekonomika atkopjas, un "pareizi ir skatīties uz augšu, rēķinoties ar naftas cenām aptuveni 80 dolāru par barelu". "Jā, pieprasījums vairs nebūs tāds, kā bija, bet energoresursu cenas tomēr ies uz augšu," uzskata Piebalgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!