Rīgas Centra rajona tiesa ceturtdien attaisnoja par neatļautu sprāgstvielu glabāšanu apsūdzēto bijuši Latvijas nacionālboļševiku līderi Vladimiru Lindermanu. Lindermans plāno palikt Latvijā un "turpināt nodarboties ar politiku".

Tiesa arī nolēma mainīt Lindermanam drošības līdzekli no apcietinājuma uz sūtījumu adreses paziņošanu. Jau iepriekš Lindermans tiesā bija norādījis, ka uzturēsies savas mātes dzīvoklī Rīgā.

Pēc sprieduma nolasīšanas daži uz tiesu atnākušie Lindermana atbalstītāji viņu sveica ar aplausiem, savukārt pats Lindermans žurnālistiem norādīja, ka bijis pārliecinās par attaisnojošu spriedumu.

Viņš uzsvēra - ja šoreiz tiesa viņu nebūtu attaisnojusi, to būtu izdarījusi otrās instances tiesa.

Jautāts, ko viņš grasās darīts tālāk, Lindermans atbildēja, ka viņš dzīvos Latvijā un turpinās nodarboties ar politiku. Savukārt, komentējot Maskavā notikušās viņa atbalsta akcijas, Lindermans sacīja - "ja ir cilvēki, kuri mani atbalsta, es tikai priecājos par to".

Viņš arī žurnālistiem norādīja, ka atbalstītāji viņam ir gan Latvijā, gan citur Eiropā. Savukārt, komentējot uzrādīto apsūdzību, Lindermans pauda, ka viņa dzīvoklī atrastās sprāgstvielas nepiederēja viņam, viņš ir pārliecināts, ka tā bijusi politiskā izrēķināšanās un sprāgstvielas viņa dzīvoklī ievietojuši policisti.

Prokurore Indra Petruhno portālam "Delfi" sacīja, ka spriedumu pārsūdzēs, kā arī norādīja - lietā bijis pietiekami daudz gan tiešu, gan netiešu pierādījumu, kas liecināja par Lindermana vainu.

Lindermana advokāte Jeļena Kvjatkovska pēc tiesas sēdes žurnālistiem sacīja, ka priecājas par šādu iznākumu, uzskatot, ka tiesas spriedums ir tāds, kādam tam bija jābūt. Viņa norādīja, ka juridiski šī lieta nebija pierādāma vispār.

Lindermans pēc tiesas sprieduma pasludināšanas tika nogādāts atpakaļ uz cietumu, kur viņam atdos viņa mantas un atbrīvos.

Ceturtdien tiesa pasludināja saīsināto spriedumu, kuru var pārsūdzēt pēc pilnā sprieduma saņemšanas apelācijas kartībā.

Apsūdzība Lindermanam bija uzrādīta par nelikumīgu 400 gramu trotila un diviem rūpniecisku izgatavotu detonatoru uzglabāšanu savā dzīvesvietā. Savukārt apsūdzību par aicinājumu gāzt valsts varu prokuratūra aprīļa beigās atcēla.

Abela advokāte Jeļena Kvjatkovska iepriekš portālam "Delfi" skaidroja, ka viņas klientam ir atcelta apsūdzība par aicinājumu gāzt valsts varu, kā arī atceltas divas epizodes apsūdzībā par sprāgstvielu glabāšanu. Tiesai nodota lieta, kurā Lindermans apsūdzēts par sprāgstvielu glabāšanu savā dzīvesvietā.

Lindermans sākotnēji tika apsūdzēts par aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas Republikas valsts varu un vardarbīgi grozīt valsts iekārtu, kā arī par šaujamieroču, munīcijas, lielas enerģijas pneimatisko ieroču, sprāgstvielu un spridzināšanas ietaišu neatļautu izgatavošanu, remontēšanu, iegādāšanos, glabāšanu, nēsāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu, realizēšanu un realizēšanas noteikumu pārkāpšanu organizētā grupā. 2002. gadā Lindermans mēģināja uzbrukt toreizējai Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai.

2004.gadā prokuratūra pierādījumu trūkuma dēļ izbeidza krimināllietu pret trim Lindermana līdzgaitniekiem, nacionālboļševiku atbalstītājiem, kurus iepriekš apsūdzēja aicinājumā vardarbīgi gāzt valsts varu. Toreiz daļā, kurā apsūdzības bija paredzēts izvirzīt Lindermanam, izmeklēšana tika apturēta, jo Lindermans atradās Krievijā.

Februāra beigās Maskavas tiesa nolēma deportēt Lindermanu, jo viņam nebija uzturēšanās atļaujas Krievijā. Pēc ierašanas Latvijā viņš tika apcietināts, izpildot iepriekšējo tiesas lēmumu par drošības līdzekli.
Lindermans viņam izvirzītās apsūdzības uzskata par safabricētām.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!