Foto: Valsts policija
Oktobra sākumā Ropažu novadā atklātajā narkotiku ražotnē, kas bija izvietota licencētas alkohola ražotnes SIA "Lībavoti" teritorijā, tika izgatavots metadons, to apliecinājušas Latvijas Universitātes Organiskās sintēzes institūtā veiktās ekspertīzes.

Kriminālprocesā, kas tika sākts uzreiz pēc ražotnes atklāšanas, aizdomās turamā statuss piemērots trim personām, apliecināja Valsts policijā.

Jau ziņots, ka 5.oktobrī tika veikta kārtējā pārbaude kādā alkohola ražotnē Ropažu novadā. Tās laikā atklāti ne vien pārkāpumi alkohola apritē, bet pavisam negaidīti tika atrasta rūpīgi noslēpta narkotisko vielu ražotne.

Šī ražotne bija rūpīgi izveidota aiz sienas, ko nosedza skapji. Policijai bija nepieciešamas divas dienas, lai izvestu visas iekārtas un pārējās ar narkotiku ražotni saistītās mantas - kannas, mucas, kolbas, instrumenti utt. Šajā ražotnē policija atrada un nodeva ekspertīzei aptuveni 250 gramus jau sagatavotas vielas kristālus, kā arī 30 litrus kāda šķidruma, kas varētu būt pusfabrikāts narkotiku pagatavošanai. Policija savu atradumu dēvē par laboratoriju sintētisko vielu izgatavošanai.

Policija domā, ka gatavo produkciju bija plānots nogādāt uz Austrumiem, jo Latvijā tik liels tirgus nav.

Viena no aizdomās turamajām personām ir uzņēmuma īpašnieks, otra persona slēgusi starptautiskus līgumus par iekārtu iegādi šai ražotnei, bet trešā persona tiek uzskatīta par parastu strādnieku. Policija uzskata, ka aizturēto personu loks varētu paplašināties, jo šī ražotne pēc apjoma un vērienīguma ir jāuzskata par īpašu un, lai ražotu šāda veida narkotiskās vielas, ir jābūt arī kādam ķīmiķim, jābūt arī nozieguma organizatoram.

Aizturētajiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi - nodošana policijas uzraudzībā, kā arī uzturēšanās noteiktā dzīvesvietā. Viens no aizturētajiem iepriekš bijis tiesāts par citiem noziegumiem.

Latvijā šī ir līdz šim lielākā atklātā sintētisko vielu ražotne. Līdz šim Latvijā sintētiskās narkotikas galvenokārt tika ievestas no Polijas, Lietuvas, Nīderlandes un Beļģijas, bet šī atklātā laboratorija liecina, ka arī Latvijā cilvēki bija gatavi paši sākt šo nelegālo nodarbi.

Kā skaidro policija, metadons ir sintētiskais opioīdu grupas ārstniecības preparāts, kas tiek pielietots kā analģētiķis, kā arī narkotisko vielu atkarības ārstēšanas ietvaros.

Metadons pieder pie vissenākajiem opiātiem antagonistiem, ko pasaulē izmanto opiātu atkarības ārstēšanā jau no 60.gadiem.

Viena no galvenajām problēmām, kas saistīta ar opiātiem izpaužas tādējādi, ka regulāra to lietošana noved pie tolerances veidošanās un tieksmes. Lietošanas pārtraukšana izsauc nepatīkamu stāvokli - abstinences sindromu.

Ja metadons tiek pārdozēts, iespējama respiratora depresija, miegainība līdz stuporam vai komai, maksimāli sašaurinātas acu zīlītes, muskuļu vājums, auksta un lipīga āda, bradikardija un hipotensija. Intravenozas lietošanas gadījumā radusies pārdozēšanas gadījumā apnoja, kollaps, sirdsdarbības apstāšanās, nāve.

Saskaņā ar policijas rīcībā esošajiem datiem, fakti, kas norādītu uz metadona izplatību Latvijas nelegālo narkotisko vielu tirgū, kā arī nelikumīgas aprites palielināšanās tendencēm, netika konstatēti. Tāpat arī informācija par metadona cenām nav pieejama, jo minētā viela nav izplatīta Latvijas nelegālo narkotisko vielu tirgū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!