Vidzemes attīstības aģentūra (VAA) projekta "E-Vidzeme" gaitā ceturtdien, 26.oktobrī, plkst.15 Madonas rajona Mārcienas pagasta Smeceres krogā rīkos Interneta svētkus, lai atzīmētu vairāk nekā 200 jaunu interneta pieslēgumu punktu izveidi reģionā.
Kvalitatīvs un ātrs, mūsdienu prasībām atbilstošs interneta pieslēgums ierīkots vairāk nekā 200 Vidzemes skolās un bibliotēkās, kas līdz šim dažādu iemeslu dēļ nevarēja piedāvāt atbilstošu piekļuvi internetam.

Svētkos aicināts piedalīties katrs Madonas rajona pašvaldību, skolu un bibliotēku pārstāvis. Pasākuma laikā 21 rajona pedagogam un pašvaldību darbiniekam pasniegs sertifikātu par projektā "E-Vidzeme" sekmīgi nokārtotu Eiropas Datorprasmju apmācību eksāmenu.

Svētku dalībniekus uzrunās Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāta pārstāvis, Madonas rajona padomes priekšsēdētājs Andrejs Ceļapīters, VAA direktore Jolanta Vjakse, kā arī pieslēgumu ierīkotāja - SIA "Telia Latvija" pārstāvis. Par pieredzi pieslēgumu izmantošanā stāstīs projektā iesaistīto skolu un bibliotēku darbinieki.

VAA informē, ka saskaņā ar mediju, tirgus un sociālo pētījumu aģentūras "TNS Latvia" pētījuma datiem, Vidzemē šovasar interneta lietotāju skaits pieaudzis par 7%. Līdzīgs pieauguma temps reģistrēts Rīgā. Internetu šā gada pirmajā pusē izmantojuši 42% vidzemnieku, kā arī ielūkošanās internetā kļuvusi populārāka gados vecāko - no 50 līdz 59 gadiem - iedzīvotāju vidū. Šos datus apstiprina arī VAA apkopotā informācija par interneta lietošanu Vidzemes skolās un bibliotēkās.

Interneta svētki ir notikuši arī pārējos Vidzemes rajonos. Pasākums Madonā ir pēdējais.

Projekts "E-Vidzeme" ir iekļauts Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansētajā nacionālajā programmā "Elektroniskās pārvaldes infrastruktūras bāzes attīstība un pilnveidošana". Projektu līdzfinansē arī Latvijas valsts un Vidzemes pašvaldības, un projekta kopējais budžets ir 830 698 lati.

Projekta gaitā Vidzemē šogad izveidoti no jauna vai uzlaboti esošie interneta pieslēgumi vairāk nekā 200 skolās un publiskajās bibliotēkās, turklāt līdz 2007.gada beigām no projekta apmaksā pieslēgumu abonēšanu. Vairāk nekā 300 pedagogu un pašvaldību darbinieku visos sešos Vidzemes rajonos šogad apguvuši Eiropas datorprasmju kursus, un eksāmenu sekmīgi nokārtojušie kursu dalībnieki saņem starptautiski atzītus datorzināšanu sertifikātus.

Galvenā uzmanība projektā "E-Vidzeme" vērsta uz mazo lauku pašvaldību apgādāšanu ar piekļuvi internetam, lai modernās tehnoloģijas un pieslēgums internetam nebūtu tikai rajonu centru un lielāko pašvaldību privilēģija, bet arī attālākajās reģiona teritorijās būtu pieejami gan resursi, gan zināšanas tā izmantošanai.

Projekta turpinājumā, 2006./2007.mācību gadā, skolotājiem Vidzemē būs iespējams apgūt mācību programmu par moderno tehnoloģiju lietošanu mācību procesā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!