Lai gan 15 Latvijas vidusskolas atteikušās savās telpās uzstādīt pretrunīgi vērtējamu mākslinieka Aigara Bikšes instalāciju, Aknīstes vidusskola piedāvājumam ir piekritusi un tagad skolā apskatāms darbs "Labs labu nemaitā jeb neticamie ASV karoga piedzīvojumi Latvijā". Telpā uzstādīts akvārijs, kas pildīts ar dzērienu "Coca – Cola" un kurā ievietota austa vilnas sega ASV karoga krāsās. Ik pēc piecām minūtēm dzēriens no akvārija tiek izlaists, atsedzot segu, pēc tam akvāriju atkal piepilda.
"Impulsu šim darbam man deva bijusī ASV valsts sekretāre Madlēna Olbraita. Pirms kāda laika, kad Veselības ministrija bija iecerējusi aizliegt gāzēto, saldināto dzērienu tirdzniecību skolās un bērnudārzos, viņa, nu jau kā firmas "Albright Group LLC" un "Coca – Cola" pārstāve, rakstīja Latvijas Valsts prezidentei Vairai Vīķei - Freibergai, aicinot apturēt ministrijas ieceri. Tas mani aizskāra. Šai gadījumā globālais bizness un politika "samazgājās", atstājot neētiska procesa iespaidu. Es nolēmu: Olbraita, būdama bijusī valsts sekretāre, vienā katlā skalo savas valsts politisko tēlu un superzīmola komercintereses, savukārt es kā mākslinieks to varu vizualizēt. Vadoties pēc principa "labs labu nemaitā", esmu apvienojis trīs dažādas tēmas: mazas valsts pašnoteikšanās tiesības, lielas valsts svarīgumu, globālas korporācijas intereses, " skaidro Bikše.

Karogu - segu pēc senām latviešu amatniecības tradīcijām audusi māksliniece no Kuldīgas Amanda Berga. Tā gatavota no dabiskas aitu vilnas un krāsota ar dabiskām krāsvielām. Akvārija statīvs ir meistara Valda Bekmaņa darbs.

Objektu bija iecerēts izvietot lauku skolā, jo mākslinieks laukus uzskata par īpašu vidi, kas vēl var pretoties patērētāju sabiedrības iespaidam. Savukārt skola kā objekta uzstādīšanas vieta šķita pašsaprotama, jo tieši skolēnus valsts mēģināja aizsargāt ar lēmumu par dzērienu aizliegumu. Taču tieši šī ieceres daļa izrādījās gandrīz vai nerealizējama. Sarunā ar BD Bikše stāstīja, ka runājis ar 15 skolu direktoriem un visur saņēmis atteikumu. Mākslinieks to uzskata par pašcenzūras paraugdemonstrējumu. Arī Aknīstes vidusskolas direktors Jānis Ķipāns BD nenoliedza, ka vienubrīd bijušas šaubas, vai piekrist piedāvājumam, taču, kad uzzinājuši, ka projektu atbalsta Kultūrkapitāla fonds, tās izzudušas. Aknīstes domes priekšsēdētājs Laimons Medveckis uzskata, ka bažām nav pamata, un akcija noteikti neesot uztverama kā kaut kāda provokatīva vai neētiska rīcība.

"Man jāsaka milzīgs paldies aknīstiešiem, ka viņi piekrita manam piedāvājumam, lai gan, protams, šaubījās un uztraucās. Bet esmu pateicīgs, ka viņu attieksme bija tik atbildīga, atbalstoša un sapratnes pilna. Nupat saņēmu pirmo atsauksmi par šo darbu, un tā ir no ASV pilsoņa, kurš apsveic mani ar idejas realizāciju un stāsta, ka arī ASV šī problēma ir ļoti aktuāla. Tur ir daudz cilvēku ar lieko svaru, kas kļuvuši par lielo koncernu izplatīto produktu upuriem. Gan jau būs arī citas atsauksmes, arī ar pretējiem viedokļiem, bet man ir liels prieks, ka pirmā bija tieši šāda. Domāju, ka arī Aknīstes jaunieši saprata mākslas darba ideju. Bērni tagad ir ļoti gudri, atraisīti un nav kā sālsstabi. Viņi ir patstāvīgi domājoši, jautā, komentē un nebaidās izteikt savu viedokli, " BD sacīja Bikše. Pēc trim mēnešiem ieplānots instalācijas noslēgums, kad karogu izņems no akvārija. Bikše stāsta, ka akvāriju un karogu kopā ar videomateriālu, kas uzfilmēts akcijas laikā, viņš kā pabeigta projekta rezultātu plāno eksponēt izstādēs dažādās valstīs, kur tas turpinās paust Aknīstē aizsākto vēstījumu par senām tradīcijām, kas simbolizē patērētāju kultūrai pretējas vērtības un mazas valsts tiesības uz patstāvīgu lemtspēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!