Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) Jelgavas filiāles epidemiologi aicina atsaukties iedzīvotājus, kas jūnija sākumā iegādājušies un lietojuši uzturā lielveikalā "Maxima" (Rīgas ielā 11a Jelgavā) gatavotos pārtikas produktus un pēc tam sajutuši kādas slimības pazīmes. SVA epidemiologi sākuši izmeklēšanu un par notikušo informējuši Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pēc tam, kad laika periodā no 4. līdz 6.jūnijam saņēmuši informāciju par septiņiem iedzīvotājiem ar akūtām zarnu trakta saslimšanas pazīmēm, ziņo "Zemgales ziņas".
Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka visi saslimušie 3. un 4.jūnijā iegādājušies gatavos ēdienus lielveikalā «Maxima» tirdzniecības centrā «Valdeka» Jelgavā. Visi saslimušie ir pieaugušie. Sākotnējā diagnoze: akūts enterokolīts. Slimībai ir vidēji smaga gaita.

Ja pēc maltītes bijusi paaugstināta ķermeņa temperatūra, caureja, slikta dūša, vemšana vai sāpes vēderā, SVA Jelgavas filiāles Infekcijas slimību epidemioloģijas daļas vadītāja Elvīra Brūvere aicina ikvienu sazināties ar savu ģimenes ārstu un epidemiologu (tālrunis 63022674).

«Epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka visi saslimušie ēda dažādus salātus un gaļas izstrādājumus, un patlaban pastāv aizdomas, kas tieši šie produkti ir saslimšanas cēlonis,» laikrakstam atzinusi Brūvere. Ja kādam iedzīvotājam mājās vēl saglabājušies 3. un 4.jūnijā iegādātie minētā lielveikala siltajā cehā pagatavotie ēdieni, SVA aicina tos nekādā gadījumā nelietot uzturā, bet zvanīt SVA Jelgavas filiāles epidemiologam (diennakts tālrunis 29444890), lai šo produktu nodotu laboratoriskajai pārbaudei.

Kā tūlīt pēc pārbaudes veikšanas «Ziņām» sacījis PVD Jelgavas pārvaldes vadītāja vietnieks un galvenais pārtikas inspektors Jelgavas rajonā Guntis Melngailis, «Maximā» PVD eksperti piektdienas pēcpusdienā konstatējuši virkni higiēnas pārkāpumu, piemēram, nolietojušos inventāru. Lielveikalos jau sākts mainīt atkritumu urnas, kas līdz šim bija atveramas ar roku palīdzību, nevis, kā nepieciešams, ar kāju.

Taču Melngailis uzsver, ka šos ar higiēnas prasībām saistītos pārkāpumus pagaidām nevar uzskatīt par saslimšanu iemeslu. To noteiks pirmie analīžu rezultāti, kas zināmi būs otrdien vai trešdien. «Maximā» PVD speciālisti veikuši tā saucamos nomazgājumus no inventāra un personāla rokām.

Saslimušie jelgavnieki «Maximā» bija iegādājušies gaļas paletes ar vairāku veidu ruletēm, kā arī viena veida tur gatavotos salātus.

PVD Jelgavas pārvaldes vadība pirmdien aicinājusi «Maximas» administrāciju ierasties, lai sastādītu administratīvā pārkāpuma protokolu. Par naudas soda apmēru tiks lemts pēc analīžu datu saņemšanas.

SVA epidemiologi saņēmuši laboratoriskās testēšanas rezultātus 2.jūnijā lielveikala «Maxima» (A.Deglava ielā 67 Rīgā) karsto ēdienu nodaļā paņemtajiem trīs pārtikas produktu paraugiem (kartupeļu biezenim, cūkgaļai ar ananasiem un biešu salātiem), kas liecina, ka šajos pārtikas produktos atrasta salmonellas baktērija. Tāpat salmonellas baktērija konstatēta 29.maijā pirktajā kartupeļu biezeņa paraugā, kas paņemts kāda saslimušā pacienta dzīves vietā.

Ņemot vērā minēto, SVA brīdina, ka cilvēku inficēšanās risks pastāvēja arī pēc 29.maija, un ir iespējami saslimšanas gadījumi tiem pircējiem, kuri vēl vismaz trīs dienas pēc pirmo pacientu inficēšanās uzturā lietoja cūkgaļu ar ananasiem, biešu salātus, un, iespējams, arī citus ēdienus.

Patlaban SVA arī turpina epidemioloģisko izmeklēšanu saistībā ar 32 iedzīvotāju saslimšanu pēc Deglava ielas lielveikalā «Maxima» iegādātās gatavās pārtikas lietošanas uzturā. Daudziem pacientiem noteikta saslimšana ar salmonelozi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!