Pirms nedēļas izsludinātajai gada vārda, nevārda un spārnotā teiciena aptaujai jau iesniegts daudz interesantu ieteikumu ar paskaidrojumiem, informē Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopas koordinatore Maija Sinka.

Aptaujas rīkotāji norāda, ka starprezultāti liecina - pērn pamanīts mazāk negāciju nekā agrākos gados, jo citus gadus nevārdu bijis iesūtīts krietni vairāk nekā vārdu. Savukārt šī gada aptaujā pagaidām varētu būt vārdu pārsvars: pamanīti trāpīgi jaunvārdi, latviski un saprotami meklējumi svešvārdiem, arī aizstājēji dažiem pierastiem aplamiem vārdiem, informē Sinka.

Pat gada spārnoto teicienu nominācijā šoreiz esot vairāki itin pozitīvi piemēri, taču arī šoreiz izceļas sabiedrībā redzamāko cilvēku spilgti politiski vai ekonomiski teicieni.

Uz gada vārda nosaukumu pašlaik pretendē tādi vārdi kā logutiņš (logotips), aizeima (demisija), "meteorīts!", visumnieks (kosmonauts), datorlauzis ("hacker"), glābējsilīte ("babybox"), dižķibele, lielķeza, diždimba (krīze), stindzeklis, žilbeklis, zibmirklis ("flashmob") un citi.

Uz gada nevārda nosaukumu pretendē apzīmējums "Šlesakovs" (koalīcijas vadība Rīgas domē), izteicieni "pa lielam, da jebko", "divus gadus atpakaļ, kādu laiku atpakaļ" (pirms dažiem gadiem, pirms kāda laika), aplama vārda "izņemt" lietošana (izņemt pierādījumus, izņemt bērnu no ģimenes), vārds "apsekot" (no krievu valodas "obsļedovaķ), jēdziena "cilvēka mazulis" lietošana vārdu "bērns" vai "zīdainis" vietā.

Par gada spārnoto teicienu aptaujas dalībnieki piedāvā atzīt izteicienu "Šis ir tāds pateicīgs grieziens" (bez autora), "Maksimāli minimalizēt" (labklājības ministrs Uldis Augulis), "Valsts vadītāji nedrīkst izskatīties pēc sabraukta ezīša" (Tautas partijas līderis Andris Šķēle), "Kalvītis vai nu guļ, vai grauž " (bez autora), "Aizver muti!" (Saeimas deputāts Ingmārs Līdaka), "Uzsmaidi Latvijai!" (no uzlīmes 18. novembrī), "Vēl vēlos visiem pateikt paldies" (no premjera Valda Dombrovska Vecgada runas), kā arī politoloģes Žanetes Ozoliņas šīs pašas runas novērtējums: "Jutos visnotaļ labi, ne kā zobus netīrījis pingvīns."

Priekšlikumus gada vārdam, nevārdam un spārnotajam teicienam var iesūtīt vēl līdz otrdienai, 12. janvārim uz e-pastu gadavards@inbox.lv vai rakstot Rīgas latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopai Merķeļa ielā 13, Rīga, LV-1050.

Latvijā pirmo reizi gada vārdu, nevārdu un spārnoto teicienu izvēlējās 2003. gadā, kad par gada vārdu kļuva "zīmols", par nevārdu – "eiro" (tā nelokāmības dēļ) un par spārnoto teicienu – vārdkopa "zelta rokas" ar jaunu nozīmi. 2008.gada vārds bija: "talkot ", nevārds: "šis te... šo te...", spārnotais teiciens: "Pārāk liela cilvēcība sabiedrībai bieži nav saprotama". Par "gada naglu" 2008. gadā tika pasludināts teiciens "nasing spešl", ar kuru toreizējais finanšu ministrs Atis Slakteris atbildēja uz žurnālistes jautājumu, kas īsti notiek Latvijā un kāpēc vajadzīgs miljardu aizdevums.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!