Foto: stock.xchng
Gandrīz divas trešdaļas Latvijas mājsaimniecību gatavo pārtikas krājumus ziemai, konservējot sēnes un dārzeņus ziemai, liecina sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktā aptauja.

Aptaujas veicēji secina, ka kompotus un ievārījumus vēl arvien vāra 70% Latvijas mājsaimniecību. Savukārt 62% aptaujāto atzīst, ka pagrabos glabā svaigus dārzeņus un augļus, sēnes lasa un konservē 61% aptaujāto, bet ogas vai dārzeņus ziemai saldē 56% Latvijas mājsaimniecību.

Aptaujas dati liecina, ka kopumā 82% Latvijas mājsaimniecību veic vismaz vienu no četrām minētajam darbībām.

Salīdzinot 2009.gada decembra aptaujas rezultātus, atklājas, ka pēdējo sešu gadu laikā krietni populārāka ir kļuvusi augļu, ogu un dārzeņu saldēšana. Ja 2003.gada decembrī tikai 30% mājsaimniecību veica šādas darbības, tad patlaban to dara jau vairāk ka puse jeb 56% aptaujāto.

Tāpat aptauja liecina, ka pēdējo sešu gadu laikā popularitāti zaudējusi kompotu un ievārījumu vārīšana. 2003.gadā to darīja 75% mājsaimniecību, bet tagad – 70%.

Aptaujā atklājies, ka sēnes nedaudz biežāk lasa un konservē latviski runājošajās ģimenēs (65%), bet krieviski runājošajās ģimenēs to dara 55% aptaujāto. Tāpat aptaujas veicēji secinājuši, ka trūcīgākie iedzīvotāji vairāk domā par konservu gatavošanu ziemai. Aptaujas dati liecina, ka 72% trūcīgo mājsaimniecību nodrošinās ar sēņu konserviem ziemai.

Pētījumā noskaidrots, ka salīdzinoši biežāk sēnes lasa un konservē Latgalē (73%) un Vidzemē (68%) dzīvojošie, bet retāk - Rīgā (50%) un Kurzemē (57%) dzīvojošie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!