Šonedēļ kārtējo reizi notika organizācijas "Afrolat" ikmēneša diskusija Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāta telpās, un tika nolemts, ka jāpastiprina cīņa pret arvien pieaugošo rasismu Latvijā, iesaistot šajā cīņā arī masu medijus.
Sabiedrībai ir jākļūst zināmam, ka ik dienas citu rasu pārstāvjiem Latvijā ir jāsastopas ar neiecietību un rasisma izpausmēm, uzsvēra organizācijas pārstāvis Džordžs, kurš darbojas vīru korī "Gaudeamus".

Viņš norādīja, ka rasisms parasti izpaužas verbālos apvainojumos, taču prese par šo problēmu runā tikai tad, ja notiek kāds fizisks uzbrukums.

"Mēs nedrīkstam pieļaut, ka atkārtojas situācija, kad pret afroamerikāņiem vēršas pat politiskās reklāmās," uzskata organizācijas pārstāvis, grupas "Los Amigos" mūziķis Kristofers, atgādinādams par incidentu, kad pirms diviem gadiem Brīvības partija savā pirmsvēlēšanu kampaņā izplatīja aizvainojošus reklāmas klipus. Mūziķis iesaka šai problēmai pievērst uzmanību tagad, kad tuvojas jaunas vēlēšanas.

Masu mediji ir jāaicina uz sadarbību, lai skaidrotu sabiedrībai, ka afroamerikāņi nav tikai potenciāli teroristi un noziedznieki, norādīja Džordžs. "Mēs runājam latviešu valodā un mūsu bērni ir Latvijas pilsoņi," uzsvēra "Afrolat" pārstāvis.

Organizācijas pārstāvji uzskata, ka rasisma problēmas risināšanā jāiesaistās arī politiķiem un ārvalstu vēstniekiem Latvijā. Valstij ir jāpievērš uzmanība gadījumiem, kad Rīgas centrā tiek piekauti cilvēki viņu ādas krāsas dēļ, un jāatzīst, ka iemesls šiem uzbrukumiem ir rasisms. Turklāt šī neiecietība novērojama katru dienu, arī tad, kad par to neraksta laikrakstos.

Kā piemērs rasismam sarunā vairākkārt tika minētas diskusijas interneta portālā "Delfi". Afroamerikāņi uzskata, ka gan verbālie, gan fiziskie uzbrucēji ir apzināti organizētas jauniešu grupas, kuras nākotnē tikai pastiprinās savu darbību.

Diskusijas laikā tika minēts arī pretējs viedoklis. Kāda no organizācijas pārstāvēm izteica pārliecību, ka rasisms Latvijā nav izplatīta parādība, jo viņa ar tā izpausmēm nav sastapusies. Turklāt tie Latvijas iedzīvotāji, kuru draugu vidū ir arī afroamerikāņi, ir atbrīvojušies no bailēm un izturas labvēlīgi.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!