Nacionālā radio un televīzijas padome (NRTP) izvērtēs Latvijas Neatkarīgās televīzijas (LNT) demonstrēto Krievijas televīzijas sarunu šovu "Logi", lai atklātu, vai, demonstrējot to dienas laikā, nav pārkāpts Radio un televīzijas likums, informēja NRTP vadītāja vietniece Ingrīda Brigita Stroda.
Pēc Strodas teiktā, kādā no saruna šova raidījumiem, kurus pārraida plkst.19 un atkārtojumā plkst.11.45 "atklātā tekstā" tika runāts par masturbāciju un grupveida seksu.

"Tas ir laiks, kurā šāda satura raidījumu var redzēt arī bērni. Manai paziņai bērns pēc raidījuma bija jautājis, ko nozīmē "grupveida sekss" un "masturbēt". Viņa nezināja ko atbildēt," sacīja Stroda.

Saskaņā ar Radio un televīzijas likumu, raidījumus, kuros tiek apspriestas erotiska rakstura tēmas, var demonstrēt pēc plkst. 22.

Tāpat Stroda uzsvēra, ka jāizvērtē raidījumā izskanējušo lamuvārdu cenzēšanu. "Raidījumā ir ļoti daudz pīkstienu, taču reizēm rupjības izspraucas cauri," sacīja viņa.

NRTP vadītāja vietniece atzīmēja, ka "lieta ir nopietna" un, ja NRTP aizdomas apstiprināsies, LNT tiks uzlikts sods.

Pašlaik NRTP ir pieprasījusi LNT raidījuma ierakstus izvērtēšanai.

Mediju speciālists Sergejs Kruks aģentūrai LETA uzsvēra, ka Radio un televīzijas likumā minētās prasības ierobežot raidījumus, kas var traucēt normālai bērnu tikumiskajai un garīgajai attīstībai, NRTP interpretē pēc likuma burta, bet ne pēc gara.

"Jautājums ir par robežām, kā šos jautājumus interpretē. Domāju, ka bērni jau agros bērnudārza gados zina kā cilvēki vairojas," sacīja Kruks.

Pēc Kruka domām "masturbācija" un "grupveida sekss" ir "medicīniski termini, bet ne rupjības." "NRTP ir diezgan klīrīga - tā vēlas sterilizēt jebkādu valodu, kas tai nepatīk. Līdzīgi jau NRTP izrīkojās ar "Dāvida šovu", kad viņiem nepatika tajā apspriestās tēmas", uzsvēra viņš.

"Šī likuma tiešā izpratnē rupjības un nepieklājīgi izteicieni var būt "idiots", "duraks un "ļumīga ļerkata"," sacīja speciālists. Vajadzētu sākt ar televīzijām, kas pārraidīja Tabūna aicinājumus sadot krieviem pa purnu - tas pēc likuma burta arī rupjš un nepieklājīgs izteiciens," teica mediju speciālists.

Viņš sacīja, ka padomei nav jāpiekasās pie vārdiem, bet skaidri jāizsaka savs sabiedriskais vērtējums, ka raidījums ir nekvalitatīvs. "Pietrūkst padomes balss, ka tas ir nederīgs raidījums," pauda Kruks.

Mediju speciālists raidījumu vērtē kā "primitīvu un inscenētu".

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!