Sabiedrība par atklātību "Delna" pieļauj, ka pastāv oligarhu vienošanās par Latvijas politiku, citādi neesot iespējams izskaidrot reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Māra Kučinska (TP) "klusēšanu par nelikumībām Ventspils domē", otrdien preses konferencē izteicās "Delnas" vadītājs Roberts Putnis.
Pēc viņa vārdiem, Kučinskim par Ventspilī notiekošo esot jāuzņemas gan tiešā atbildība kā pašvaldību lietu ministram, gan politiskā atbildība kā politiķim.

Putnis stāstīja, ka "Delna" vairākkārt vērsusies Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā (RAPLM), lai "tā pārtrauktu dzīvokļu privatizācijas un teritorijas plānošanas pārkāpumus Ventspilī, kas liedz iespēju lielākajai daļai ventspilnieku privatizēt dzīvokļus". "Delna" arī lūgusi Kučinski izvērtēt Ventspils mēra Aivara Lemberga turpmāko atrašanos amatā, jo pret pret viņu sākta kriminālvajāšana.

"Delnas" pārstāvis Kučinska viedokli, ka kriminālprocess nevar būt iemesls, lai atlaistu no darba, nodēvēja par mīkstu.

"Delna" vēlējusies atkārtoti uzsvērt, ka ventspilniekiem esot apgrūtināta dzīvokļu privatizācija, taču neesot iespējams uzzināt, cik dzīvokļi nav privatizēti, jo Ventspils dome nesniedzot informāciju. "Pašvaldība dara visu, lai dzīvokļi paliktu neprivatizēti - piešķir sociālās mājas statusu un ignorē tiesas lēmumus. Sabiedrībai jāzina, ko par šiem pārkāpumiem domā ministrs Kučinskis," sacīja Putnis.

"Delna" norāda, ka Ventspils pilsētā no 2004.gada nav spēkā esošais teritorijas plānojums, ko apstiprinot gan izstrādes stadijā esošā Ventspils teritorijas plānojuma projekta ievaddaļā paustā informācija, gan RAPLM mājaslapā paustā informācija, gan arī tas, ka teritorijas plānojuma projekta sabiedriskās apspriešanas laikā Ventspilī netika izstādīts spēkā esošais teritorijas plānojums, kā to nosaka normatīvie akti.

Saskaņā ar Būvniecības likuma pārejas noteikumu 11.punktu "pēc 2003.gada 31.decembra vietējās pašvaldībās, kurām nav spēkā esoša teritorijas plānojuma (arī detālplānojuma), jebkura būvniecības iecere nododama publiskai apspriešanai." Ventspils pilsētas pašvaldībai par jebkuru būvniecības ieceri bija jārīko sabiedriskā apspriešana, lai ievērotu sabiedrības intereses.

Tomēr Ventspils pilsētas pašvaldība nav rīkojusi sabiedrisko apspriešanu par būvniecības iecerēm Ventspils pilsētas administratīvajā teritorijā un pārkāpusi normatīvos aktus, kā arī ignorējusi sabiedrības intereses, skaidroja Putnis.

"Teritorijas plānojums ir viens no svarīgākajiem instrumentiem, ar kura palīdzību konkrēto teritoriju var ne tikai izmantot, bet arī aizsargāt. Teritorijas plānojuma izstrādāšana nav tikai formāla procedūra. Tā ir reglamentēta, lai varētu identificēt un izsvērt dažādas intereses, kā arī noteikt, kurām no tām plānojumā dodama prioritāte. Šajā procesā ir jāpanāk visu iesaistīto pušu interešu līdzsvarošana, vājāko dalībnieku aizsardzība un visas sabiedrības interešu nodrošināšana," uzskata "Delna".

Ventspils domes priekšsēdētāja vietnieks Guntis Blumbergs sacīja, ka melīgais "Delnas" paziņojums rāda organizācijas vadītāja Putņa absolūtu neizpratni par pašvaldības darba organizāciju.

"Absurds un neprofesionāls no nevalstiskas organizācijas vadītāja skan apgalvojums, ka nav iespējams saņemt ziņas par to, cik dzīvokļu Ventspilī nav privatizēti, vai ka informācija netiek sniegta. Šāda informācija ir publiski pieejama, to ikviens interesents var saņemt Ventspils domes Dzīvojamo māju privatizācijas nodaļā, Iedzīvotāju informācijas centrā vai vēršoties pie dzīvojamā fonda apsaimniekotāja SIA "Ventspils Nekustamie īpašumi"," sacīja Blumbergs un piebilda, ka ne "Delna", ne Putnis šādu informāciju nav pieprasījis.

Pašvaldības pārstāvis iesaka "Delnas" vadītājam pirms publisku paziņojumu izplatīšanas iepazīties ar likumdošanu, lai uzzinātu, ka dzīvokļu privatizācija nenotiek "kā pēc līdakas pavēles", bet ir darbietilpīga un laikietilpīga.

Lai Ventspils dome varētu lemt par dzīvojamo māju privatizāciju, tai vispirms sadarbībā ar Valsts zemes dienestu jāveic normatīvajos aktos norādītās darbības, tas ir, jāsagatavo nepieciešamā dokumentācija, jāsadala īpašums atsevišķos objektos, jānosaka privatizējamā objekta sastāvs, tā vērtība, jāaktualizē dati par dzīvokļa īrnieku, dzīvokļa platību un pārbūvēm, skaidroja Blumbergs.

Risinot jautājumu par pašvaldības dzīvojamo māju nodošanu privatizācijai, Ventspils dome jau saņēmusi Valsts zemes dienesta Ziemeļkurzemes Reģionālās nodaļas informāciju par kārtību un termiņiem, kādos tiks veikta privatizācijai nododamo dzīvojamo māju tehniskā inventarizācija, un dome dara visu, lai ikvienam, kurš izteicis vēlmi, likumā noteiktajā kārtībā dotu iespēju privatizēt dzīvokli un sagatavot ēkas privatizācijai līdz 2007.gada 31.decembrim.

"Ir pamats secināt, ka "Delna" un tās vadītājs Putnis joprojām aktīvi piedalās politiskajā priekšvēlēšanu cīņā, kurā, pēc viņu ieskatiem, atļauti jebkuri līdzekļi - arī citu nomelnošana," piebilda Blumbergs.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!