Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) sagatavojusi jaunu Krimināllikuma (KL) 162.panta redakciju, kas precizē atbildību par nepilngadīgu personu fizisku un intelektuālu aizskaršanu, arī internetā, informēja VBTAI sabiedrisko attiecību speciālists Kaspars Ģērmanis.
Izstrādātajos grozījumos atsevišķi izdalītas pilngadīgas personas darbības, kas vērstas uz nepilngadīgā pamudināšanu iesaistīties seksuālās darbībās neatkarīgi no tā, kā pamudinājums izteikts, arī internetā.

Patlaban grūti pateikt, kādā redakcijā KL tiks papildināts, atzina Ģērmanis.

VBTAI pagājušajā nedēļā priekšlikumu iesniegusi Bērnu un ģimenes lietu ministrijā, kas izvērtēs nepieciešamību izstrādātos KL grozījumus virzīt izskatīšanai valdībā. Šī panta ieviešanas nepieciešamību izvērtēšot arī citi speciālisti.

Jau ziņots, ka VBTAI priekšnieka pienākumu izpildītāja Laila Rieksta-Riekstiņa iepriekš atzina, ka pagaidām grūti pateikt, cik ilgi noritēs konsultācijas par priekšlikumiem KL, tādēļ būtu pāragri teikt, cik daudz laika aizņems KL 162.panta jaunās redakcijas izveide un kāda varētu būt galīgā redakcija.

Bērnu pavešanas un aizskaršanas problēma internetā ir aktuāla vairumā pasaules valstu. Tas izskaidrojams ar to, ka internets attīstās nesen un ļoti strauji. Turklāt internetam ir sava specifika, tādēļ daudzviet pasaulē varmācība internetā pret bērniem ir jauna problēma, atzinuši speciālisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!