Foto: AFI
Ekonomikas ministrijas (EM) aptaujā lielākais balsu skaits saņemts par atteikšanos turpmāk Latvijā pāriet uz vasaras laiku, informēja EM Sabiedrisko attiecību nodaļā.
Iedzīvotāju aptauja notika EM un Ministru kabineta mājaslapās.

Ministru kabineta mājaslapā laikā no 17.oktobra līdz 6.novembrim par jautājumu "Vai, Jūsuprāt, arī turpmāk ir nepieciešams pāriet uz vasaras laiku?" kopumā ir nobalsojuši 436 033 cilvēki - "Jā" balsots 144 290 reizes, "Nē" - 291 663 reizes, neitrāls viedoklis šajā jautājumā izteikts 80 reizes.

Savukārt EM mājaslapā laika posmā no 18.oktobra līdz 24.novembrim uz jautājumu "Vai arī turpmāk nepieciešams pāriet uz vasaras laiku?" ir saņemti 1 187 116 balsojumi. "Jā" teikts 439 233 balsojumos, bet atbilde "Nē" saņemta 700 398 reizes. Atbilde "Nav viedokļa" saņemta 47 485 reizes.

EM mājaslapā bija iespējams nobalsot vairākas reizes no vienas datora adreses.

Patlaban EM uzņēmēju asociācijām un ministrijām ir atkārtoti lūgusi līdz 8.decembrim izteikt viedokli par to, vai arī turpmāk pāriet uz vasaras laiku un kā tas ietekmē konkrēto nozari. EM vēl nav saņēmusi atbildes.

Iepazīstoties ar izteiktajiem viedokļiem, turpināsies darbs pie Latvijas nacionālās pozīcijas izstrādes šajā jautājumā. EM norāda, ka jau iepriekš uzņēmēji bija pauduši nostāju, ka būtiskākais ir, lai vienādi rīkotos - attiecīgi pārietu vai nepārietu uz vasaras laiku - visas Eiropas Savienības valstis. Latvijai nacionālā pozīcija Eiropas Komisijai jānosūta līdz 2007.gada 30.aprīlim.

Vasaras laiks ir par vienu stundu priekšā joslu laikam un to daudzās valstīs lieto pavasara, vasaras un rudens periodā. Latvijā vasaras laiks tika ieviests 1981.gadā. Sākot no 1997.gada, vasaras laiks Latvijā ir spēkā no marta pēdējās svētdienas plkst.3 līdz oktobra pēdējai svētdienai plkst.4.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Latvijā pāreja uz vasaras laiku un atpakaļ notiek marta pēdējā svētdienā plkst.3, pulksteņa rādītājus pagriežot stundu uz priekšu. Attiecīgi oktobra pēdējā svētdienā plkst.4 notiek pāreja uz ziemas laiku, pagriežot rādītājus par vienu stundu atpakaļ.

Šāda kārtība pārejai uz vasaras laiku ir arī Lietuvā un Igaunijā.

Vasaras laiks pirmo reizi ieviests Lielbritānijā 1908.gadā, kad tika pieņemts likums par šādu pārkārtojumu elektroenerģijas taupīšanas nolūkā. Līdz 1981.gadam šādu kārtību jau bija atzinušas visas Eiropas valstis, kā arī ASV, Kanāda, Ķīna un Austrālija.

Patlaban pulksteņu rādītāji divas reizes gadā tiek pārbīdīti jau 110 pasaules valstīs. NVS valstīs šāda prakse nav akceptēta vienīgi Tadžikistānā, Turkmenistānā un Uzbekistānā.

Latvijā laiku skaita atbilstoši otrajai laika joslai, Griničas laikam pieskaitot divas stundas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!