Ja lieta par Agra Krūzes izvairīšanos no nodokļu nomaksas nonāks līdz tiesai, tā Latvijas tiesu vēsturē būs pirmā šāda lieta. Taču VID Finanšu policijas pārvaldes (FPP) priekšnieks Lotārs Kulless uzskata, ka, iespējams, prokuratūra baidās lietu virzīt tālāk tieši tās sarežģītības dēļ.
Pēc VID datiem, 2006.gada decembra sākumā Krūzes parāds bija 1,76 miljoni latu.

Kulless uzskata, ka tā dēvētā Krūzes lieta, kur parāds izveidojies pēc audita uzrēķina, kurā izmantotas netiešās aprēķina metodes, fiziskai personai ir diezgan sarežģīta. Tas varētu būt viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc prokuratūra baidās lietu virzīt tālāk.

Novembra beigās Jēkabpils rajona prokuratūra atkārtoti atteicās uzsākt kriminālvajāšanu pret Krūzi par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apjomā un sāktā kriminālprocesa materiāli nosūtīti atpakaļ FPP. Prokuratūra norādīja, ka nav savākti pietiekami pierādījumi, lai sāktu kriminālvajāšanu.

VID uzskata, ka ar Krūzes lietu izveidojusies sarežģīta situācija, jo Jēkabpils rajona prokuratūra ikreiz, kad lietu atdod FPP papildizmeklēšanai, izvirza aizvien jaunus nosacījumus. Kad VID izpilda šos nosacījumus, tiek izvirzīti atkal jauni.

VID ieskatā ir savākti pietiekami daudz pierādījumu, kā arī vairākkārt izpildītas visas prokuratūras izvirzītās prasības, tāpēc Jēkabpils rajona prokuratūras lēmums pārsūdzēts Zemgales apgabala prokuratūrā. Patlaban vēl šī sūdzība nav izskatīta, tāpēc lieta atrodas FPP.

Savukārt Kulless pauda uzskatu, ka situācijā, ja Latvijas tiesu praksē jau būtu bijis kāds precedents ar identisku lietu, kuras iznākums būtu labvēlīgs VID, tad, visticamāk, prokuratūra šajā lietā būtu sākusi kriminālvajāšanu jau pirmajā reizē, kad tai lieta nosūtīta.

VID ģenerāldirektors Dzintars Jakāns sacīja, ka konkrētās lietas gaitā viņam pēc likuma nav tiesību iejaukties, taču viņš var sniegt atbalstu tā, kā, piemēram, nodrošinot citu VID speciālistu atbalstu lietas virzīšanai.

Piemēram, viņš minēja: ka gadījumā, ja prokuratūra uzskata, ka veiktais audits lietā nav pierādījums un nav īsti skaidrs, kā veikts audits, tad viņš var garantēt, ka FPP speciālistiem, dodoties uz prokuratūru, tiks dots līdzi cilvēks, kas ir labākais VID speciālists nodokļu un auditu jomā.

VID nodokļu un auditu speciālisti šā gada nogalē bija prokuratūrā, un visas nianses tika izskaidrotas. VID arī izteicis piedāvājumu, ja nepieciešams, arī turpmāk izmantot tādas konsultācijas, sacīja Jakāns.

Analizējot juridiskās un fiziskās personas, kas iekļautas valsts lielāko nodokļu parādnieku sarakstā ar parādiem, kas pārsniedz 300 000 latu, un kurā ar 1,76 miljonu latu parādu decembra sākumā ierindots arī Krūze, VID skaidroja, ka mēdz būt situācijas, kurās aprēķināto parādu var arī neizdoties atgūt.

Tā tas var būt arī situācijā, ja nodokļu parāds ir aprēķināts, taču parādniekam - fiziskai personai - pašam nav nekādas mantas, pret kuru VID var vērst piedziņu, un viņš visu mantu norakstījis radiem. Tāpat ir situācijās, ja uzņēmums atzīts par maksātnespējīgu, tomēr arī ne visos šādos gadījumos.

Kriminālprocess par Krūzes izvairīšanos no nodokļu nomaksas no 1999. līdz 2001.gadam 501 348 latu apjomā 2006.gada 12.aprīlī atsevišķi izdalīts no kādas citas krimināllietas, kas ierosināta 2002.gada 14.novembrī par zemnieku saimniecības "Šantiņi" amatpersonas iespējamām krāpnieciskām darbībām, kā dēļ no valsts budžeta izkrāpts pievienotās vērtības nodoklis 74 823 latu apjomā.

No 2003.gada 6.janvāra līdz 25.martam VID veica fiziskās personas Krūzes vienkāršo nodokļu auditu. Tā laikā konstatēts, ka par 1999.gadu Krūzes slēptais apliekamais ienākums ir 179 930 lati, par 2000.gadu - 419 330 lati, bet par 2001.gadu - 1 406 133 lati. Kopā no šīs summas papildus nomaksai valsts budžetā aprēķinātais iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir 501 348 lati.

Likumā noteiktajā termiņā un pilnā apjomā aprēķinātās nodokļu summas budžetā netika nomaksātas. Pamatojoties uz VID lēmumiem, veikta nodokļu parādu bezstrīda piedziņa, kā dēļ 2005.gada 25.janvārī konstatēta Krūzes mantas - kustamā vai nekustamā īpašuma - neesamība.

Jau izmeklēšanas laikā bija savākti pietiekami pierādījumi, lai Krūzi sauktu pie kriminālatbildības par izvairīšanos no iedzīvotāju ienākuma nodokļa nomaksas valsts budžetā lielā apjomā. Tādēļ kriminālprocesa materiāli šā gada 13.novembrī atkārtoti nosūtīti Jēkabpils rajona prokuratūrai, lai sāktu kriminālvajāšanu.

2002.gada 14.novembrī VID Finanšu policijas pārvaldē ierosinātajā krimināllietā pēc Krimināllikuma 177.panta 3.daļas par krāpšanu turpinās pirmstiesas izmeklēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!