Bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks vēlas, lai alimentu nemaksātājiem tiktu noteikts aizliegums izmantot autovadītāju tiesības, kā arī veikt dažādas ar transportlīdzekļu reģistrāciju un tehnisko apskati saistītas darbības CSDD līdz parāda nomaksai, portālu "Delfi" informēja Bērnu un ģimenes lietu ministra biroja vadītājs Viesturs Kleinbergs.
Trešdien Baštiks tiksies ar satiksmes ministru Aināru Šleseru, lai pārrunātu iespēju veikt grozījumus normatīvajos aktos, ierobežojot uzturlīdzekļu parādnieku iespējas veikt darbības ar transportlīdzekļiem un to dokumentāciju.

Ministrs vēlas, lai parādniekiem noteiktu liegumu autovadītāju apliecībai, kas nozīmē, ka, neatņemot tiesības, personai faktiski tiek aizliegts tās izmantot. Tāpat ierosināts noteikt aizliegumu iziet parādniekam piederošā transportlīdzekļa tehnisko apskati un veikt citas ar dokumentāciju saistītas darbības Ceļu satiksmes drošības direkcijā.

Kleinbergs norādīja, ka par šī priekšlikuma tehniskajiem risinājumiem vēl jāspriež visām iesaistītajām institūcijām, taču ministrs vēlas šos ierobežojumus atteicināt uz visiem parādniekiem.

Apkopojot informāciju no Uzturlīdzekļu garantiju fonda par uzturlīdzekļu nemaksātājiem, Bērnu un ģimenes lietu ministrijā ir secināts, ka aptuveni 5000 uzturlīdzekļu parādnieku rīcībā ir autovadītāju apliecības, kā arī viņiem pieder automašīnas. Lielākā daļa automašīnu ir vecākas par desmit gadiem, tādēļ to piespiedu atsavināšana un parāda piedziņa tiesu izpildītājiem ir apgrūtināta vai pat neiespējama. Šāda situācija ļauj bezatbildīgiem vecākiem turpināt izmantot savus transporta līdzekļus laikā, kad viņiem it kā nav oficiālu ienākumu, lai uzturētu savus bērnus.

Šī iemesla dēļ ministrs plāno ierosināt veikt papildus grozījumus likumos, kas paredzētu liegumu autovadītāja apliecībai, kā arī neļautu veikt dažādas ar reģistrāciju un tehnisko apskati saistītas darbības CSDD līdz parāda nomaksai.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!