Latvijā alkoholisko dzērienu patēriņš ir mazāks nekā vidēji Eiropas Savienībā (ES), kur 7 no 10 iedzīvotājiem alkoholu lietu vismaz reizi nedēļā, secināts Eiropas komisijas sadarbībā ar "TNS Opinion & Social" veiktajā pētījumā.
Pētījuma autori portālu "Delfi" informēja, ka Eiropā ir visaugstākais alkohola patēriņš visā pasaulē – lielākā daļa eiropiešu jeb 75 % atzīst, ka pēdējo 12 mēnešu laikā ir lietojuši kādu no alkoholiskajiem dzērieniem. Turklāt divas trešdaļas ES pilsoņu jeb 66 % ir lietojuši alkoholiskos dzērienus pēdējo 30 dienu laikā, bet 7 no 10 eiropiešiem jeb 69 % ir lietojuši alkoholu vismaz vienu reizi nedēļā.

Latvijā alkoholisko dzērienu patēriņš ir salīdzinoši mazāks nekā vidēji ES. 63 % Latvijas pilsoņu pēdējā mēneša laikā ir lietojuši kādu no alkoholiskajiem dzērieniem - parasti tas ir 1 līdz 3 reizes mēnesī.

Pētījums, kurā piedalījās vairāk nekā 28 500 cilvēki no 27 ES dalībvalstīm, Horvātijas un Kipras turku kopienas, rāda, ka, lietojot alkoholu, lielākā daļa eiropiešu parasti izdzer vienu vai divus dzērienus.

Pētījums par alkohola lietošanas biežumu Eiropas valstīs liecina, ka viens no trijiem respondentiem Baltijas valstīs jeb 36 % Latvijas, 35 % Lietuvas un 29 % Igaunijā pilsoņu un 28 % Polijā atzīst, ka ir lietojis alkoholu tikai vienu reizi pēdējā mēneša laikā.

Turpretī, gandrīz puse jeb 47% portugāļu lieto alkoholiskos dzērienus katru dienu, bet parasti tikai pāris glāzes vienā reizē. Savukārt, lielākā daļa īru dzer tikai vienu reizi nedēļā, taču vismaz trīs dzērienus vienā lietošanas reizē.

Rezultātu analīze sociāli demogrāfiskos griezumos rāda, ka mēneša laikā sievietes un gados jauni respondenti alkoholiskos dzērienus lieto salīdzinoši retāk. 53 % vīriešu atzīst, ka ir lietojuši alkoholu divas vai vairāk reizes nedēļā, kamēr tikpat bieži alkoholu lietojušas 34 % sieviešu. Trešā daļa jauniešu vecumā no 15 līdz 24 gadiem alkoholiskos dzērienus lietojuši divas vai vairāk reizes nedēļā. Tik pat bieži alkoholu lietojuši arī iedzīvotāji, kuri vecāki par 55 gadiem.

Lielākā daļa aptaujāto eiropiešu atzīst, ka izdzer vienu līdz divus dzērienus katrā alkohola lietošanas reizē. Analizējot pētījuma rezultātus atsevišķi pa Eiropas valstīm, vērojams, ka visvairāk alkoholu lieto īri - 36 % Īrijas iedzīvotāju ir atbildējuši, ka vienā lietošanas reizē izdzer 3-4 alkoholiskos dzērienus, bet 34 % - 5 un vairākus dzērienus. Tad seko Somija, Lielbritānija un Dānija, kur attiecīgi 27 %, 24 % un 23 % iedzīvotāju ir atbildējuši, ka vienā lietošanas reizē izdzer 4 alkoholiskos dzērienus. Pretēja tendence vērojama Bulgārijā, Vācijā, Latvijā un Lietuvā, Kiprā, Itālijā un Luksemburgā.

Saskaņā ar pētījuma rezultātiem vīrieši lieto vidēji vairāk alkohola vienā lietošanas reizē nekā sievietes. Turklāt, gados jauni respondenti un studenti, neskatoties uz to, ka ir lietojuši alkoholu retāk nekā vidēji mēnesī, ir izdzēruši 3-4 vai pat vairāk alkoholiskos dzērienus vienā lietošanas reizē. Savukārt, 1 no 10 eiropiešiem parasti izdzer 5 un vairāk alkoholiskos dzērienus vienā alkohola lietošanas reizē.

Pretēja tendence iezīmējas attiecībā uz respondentiem, kuri ir vecāki par 55 gadiem un pensionāriem. Šajās grupās liela daļa respondentu atzinušies, ka ir lietojuši alkoholiskos dzērienus katru dienu, taču ir patērējuši mazāk alkohola vienā lietošanas reizē, salīdzinot ar citām sociāli-demogrāfiskām grupām (66 % un 60 % ir izdzēruši 1 vai divus alkoholiskos dzērienus).

Nozīmīga daļa eiropiešu daļa, tajā skaitā Latvijas pilsoņi atzīst, ka cenu paaugstināšana alkoholiskajiem dzērieniem, mudinātu viņus samazināt alkoholisko dzērienu lietošanu. Turklāt tieši jaunieši vecumā no 18 līdz 25 gadiem norāda, ka cenu pieaugums alkoholiskajiem dzērieniem mudinātu viņus samazināt alkohola lietošanu, kas norāda uz šāda līdzekļa zināmu efektivitāti cīņā ar alkohola patēriņa izplatību īpaši jauniešu vidū

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!