Latvijas Kultūras darbinieku arodbiedrību federācija atklātā vēstulē pauž neizpratni par Rīgas vicemēra Andra Ārgaļa (TP) publiskajiem izteikumiem saistībā ar kultūras darbinieku algu pieaugumu, kurā viņš norāda, ka kultūras darbinieki "var nodejot un nodziedāt arī par 6% [algu pielikumu]."
Latvijas Kultūras darbinieku arodbiedrību federācijas priekšsēdētājs Aldis Misēvičs portālu "Delfi" informēja, ka Rīgas domes Budžeta komisijas sēdē piektdien tika izskatīts jautājumus par Kultūras departamenta 2008.gada budžeta projektu. Komisijas sēdi vadīja Ārgalis kā komisijas priekšsēdētāja vietnieks.

Par Kultūras departamenta budžeta projektu piektdien komisijā ziņoja tā direktore Diāna Čivle. Kad runa nonāca līdz kultūras darbinieku darba samaksai un tika izteiks lūgums to palielināt vairāk nekā par 6%, kā dome kādreiz lēmusi, tad Ārgaļa kunga atbilde skanēja: ''Nekas, var nodejot un nodziedāt arī par 6%'', informē Misēvičs.

Misēvičs norāda, ka Ārgaļa teiktais "ļoti iegriezās ausīs…Pirmkārt, ar savu nicīgo pieskaņu, otrkārt, ar domu, vai tiešām Ārgaļa kunga izpratne par kultūru Rīgas pilsētā asociējas vienīgi ar dziedāšanu un dejošanu par 6%? Un kur tad pūtēju orķestris ''Rīga''? Kur muzeji, bibliotēkas, kinoteātris ''Rīga'', kur mūzikas un mākslas skolas?".

Pēc Misēviča domām, Ārgalis pirms sēdes nebija iepazinies ar Latvijas Kultūras darbinieku arodbiedrību federācijas (LKDAF) vēstuli, kurā tika izteikts arodbiedrību viedoklis par kultūras darbinieku finansējuma apjomiem Rīgā salīdzinājumā ar to, kā valsts rūpējas par savu kultūras institūciju darbiniekiem.

Federācija norāda, ka Rīgas domes darba samaksa vismaz divkārt atpaliek no algām, kuras 2008.gadā saņems valsts bibliotēku un muzeju speciālisti, orķestru un koru mākslinieki. Valsts nākošajā gadā palielinās darba samaksu par 16%, bet Rīgas dome tikai par 6%. Tiesa gan, Rīgas Centrālās bibliotēkas darbiniekiem tomēr tiks 15%, "jo citādi tiešām vairs nebūs neviena, kas gribēs strādāt bibliotēkā."

Savukārt Ārgalis ar preses dienesta starpniecību portālam "Delfi" sacīja, ka "nodejot vai noēst var visu budžetu, taču budžeta ir strikti rāmji algu kāpumam – 6%."

Pēc Ārgaļa domām, nekorekti esot teikt, ka visiem kultūras darbiniekiem netiek palielinātas algas, jo, piemēram, bibliotekāriem no 1.novembra jau paredzēts 20% algu pielikums.

Pašvaldības pakļautībā ir divi muzeji, plānots vēl veidot Jūgenstila muzeju. "Varbūt jātiek skaidrībā, vai vajadzīgs muzejs. Varbūt varēja pārdalīt savādāk Jūgendstila centram un muzejam paredzētos 500 000 latu," paudis Ārgalis.

Jau vēstīts, ka Saeima tuvāko nedēļu laikā plāno pieņemt "taupības budžetu", kurā algu pieaugums atļauts tikai 10 % apmērā, savukārt nozarēs, kur alga ir zem vidējās, iespējams arī lielāks algu pielikums. Algu pieauguma ierobežojumi attiecas arī uz pašvaldībām un to darbiniekiem, paredz valdības vienošanās ar Latvijas Pašvaldību savienību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!