Latvijas televīzija (LTV) lūdz Ģenerālprokuroru Jāni Maizīti izvērtēt Rīgas kinostudijas un dāņu firmas "Voxell ApS" noslēgto darījumu par ekskluzīvām iespējām izmantot latviešu kinofilmas, portālu "Delfi" informēja LTV Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Māra Šetlere.
Minētais darījums paredz, ka "Voxell ApS" ir ekskluzīvas tiesības izmantot Valsts Rīgas Kinostudijā laika periodā no 1964.gada 1.jūnija līdz 1993.gada 15.maijam tapušās filmas. LTV uzskata tās par nācijas vērtībām un īpašumu, kuru skatīšanās ierobežošana nav saskaņā ar tautas interesēm, norāda Šetlere.

2.novembrī LTV saņēma "Voxell ApS" informatīvu vēstuli, kurā informēts par to, ka 1.oktobrī starp a/s "Rīgas kinostudija" un "Voxell ApS", kas reģistrēta Dānijas Karalistes komercreģistrā, ir noslēgts līgums par Valsts Rīgas Kinostudijā laika periodā no 1964.gada 1.jūnija līdz 1993.gada 14.maijam uzņemto kinofilmu un televīzijas filmu tiesību nodošanu.

Tā kā līgumā "Voxell ApS" nodotas ekskluzīvas tiesības izplatīt filmas ētera televīzijā, kabeļtelevīzijā, satelīttelevīzijā, kinoteātros un mājas video formātā, par tiesībām publiskot minētās filmas ir jāvienojas ar "Voxell ApS".

"Mūs satrauc gan LTV Autortiesību likumā aizsargāto raidorganizācijas tiesību pārkāpšana, gan fakts, ka jau tuvākajā nākotnē Latvijas iedzīvotājiem, jaunajai paaudzei būs ierobežota pieeja un iespēja skatīties savas gadu gadiem iemīļotās mākslas filmas, kuras pamatoti uzskatāmas par mūsu kino vēstures pērlēm un dārgumiem", skaidro LTV ģenerāldirektors Jānis Holšteins.

Holšteins uzsver, ka dāņu kompānija tagad noteiks, cik daudz un par kādu samaksu turpmāk varēs izplatīt šīs filmas. Teorētiski iespējams, ka šīs filmas vairs neredzēsim vispār, vai redzēsim ļoti reti, jo iespējams, ka to demonstrēšanas izmaksas būs tik lielas, ka to vienkārši nevarēsim atļauties.

LTV veic savā arhīvā esošo, līdz 1993.gada 15.maijam tur likumīgi ievietoto, Rīgas kinostudijas filmu pārraidīšanu un ir uzsākusi vērienīgu projektu par minēto filmu ievietošanu internetā, lai padarītu mūsu vērtīgo Latvijas kultūras audiovizuālā mantojuma daļu vēl pieejamāku plašai sabiedrībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!