Foto: AFI

Lai mazinātu inflāciju, premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) sola, ka nākamgad varētu būtiski samazināt štata vietu skaitu valsts pārvaldē, turklāt valsts iestādēs arī nākamgad tikšot "iesaldēts" algu pieaugums. Pēc premjera domām, tas veicināšot strādājošo atgriešanos privātajā sektorā, kur "reāli trūkst darba roku".

Godmanis pirmdien intervijā laikrakstam " Neatkarīgā Rīta Avīze" norādīja, ka par algu pieauguma " iesaldēšanu" jau esot runāts ar arodbiedrībām.

"Nākamgad varēsim maksimums kompensēt inflācijas pieaugumu algu struktūrā. Vienalga, kur cilvēks strādātu. Sākot ar premjeru, beidzot ar apkopēju valsts iestādē. Tas nozīmē vienu - ja gada vidējā inflācija ir, teiksim, 10 vai 12%, tad tik daudz mēs arī varam atļauties algu pielikt. Ar vienu mērķi - lai cilvēki nesaņem mazāku reālo algu. Šajos apstākļos runāt par kaut kādu citu palielinājumu es nevaru. Tas ir pilnīgi skaidrs," uzsvēra Godmanis.

Tāpat premjers sacīja, ka pirmoreiz iecerēts veikt visu valsts struktūru, aģentūru, kapitālsabiedrību, institūtu, universitāšu un citu iestāžu štatu analīzi par pēdējiem trim gadiem. Ministrijām patlaban uzdots nākt ar priekšlikumiem, kā mazināt štatus, bet Godmaņa priekšlikums esot atgriezties pie 2005.gada štatiem.

" Patlaban es nevaru pateikt ciparu, bet tas būs nopietns samazinājums. Tas nebūs uzreiz naudas ietaupījums, jo, pārstrukturējot un mazinot štatus, ir jāizmaksā aiziešanas pabalsti. Līdz ar to cilvēki no valsts iestādēm atgriezīsies privātā sektorā, kur reāli trūkst darba roku un no kurienes viņi atnāca salīdzinoši vidēji lielāku algu mudināti," pauda Godmanis.

Godmanis intervijā uzsver, ka " esam bēdīgi slavenie inflācijas čempioni." " Un ne tikai Eiropā... Ar tādiem inflācijas rādītājiem braukt un kaut ko stāstīt citiem par mūsu pozitīvo pieredzi ekonomikā, reformās ir samērā grūti. Atver pasaulē prestižākā žurnāla " The Economist" priekšpēdējo lappusi vaļā un ieraudzīsi to, ka pat Krievijā, Ukrainā u.c. ir mazāka inflācija nekā pie mums, nemaz jau nerunājot par ES valstīm. Labi, ka Latvijas rādītājus tur blakus citiem nedrukā, citādi man būtu kauns katru nedēļu," pauž premjers, norādot, ka ir gatavs virknei pasākumu, kas mazinātu inflāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!